Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 07-02-2022

Antonin DVORAK

betekenis & definitie

Tsjechisch componist (Mühlhausen, Bohemen, 8 Sept. 1841 - Praag 1 Mei 1904), studeerde aan de orkestschool te Praag, werd altist aan de nationale opera aldaar, verkreeg op voorspraak van Brahms en Hanslick een rijksstipendium. Brahms introduceerde hem bovendien bij de uitgever Simrock, waaraan Dvorak het te danken heeft, dat zijn werken spoedig in druk verspreid werden.

De dirigent Hans von Bülow propageerde daadwerkelijk zijn muziek en maakte zijn naam snel in het buitenland bekend. Onder zulk goed gesternte aanvangend, verliep zijn loopbaan voorspoedig via een professoraat aan het conservatorium te Praag, gastdirigent-reizen, een directoraat aan het conservatorium te NewYork (i8g2-’95) naar dezelfde functie te Praag. Het heeft Dvorak tijdens zijn leven niet aan eerbewijzen ontbroken, o.m. werd hij door de universiteiten te Praag en te Cambridge tot doctor honoris causa benoemd.Dvorak was een vruchtbaar componist, die zich in alle genres heeft geuit. Zijn romantisch-klassiek georiënteerde, kundig geschreven muziek is doordrongen van de Boheemse volksmuziek; zij dankt vooral daaraan een karakteristieke charme.

Bibl.: 9 opera’s op Tsjechische tekst; voor koor en orkest: een oratorium, twee cantates, een Stabat mater, een Requiem, een Te Deum en een Psalm; voor orkest: 5 symphoniecn (No 5 met de titel, ,Aus der neuen Welt”, in Amerika geschreven met gebruikmaking van negro spirituals), 5 ouvertures, 5 ,,sinfonische Dichtungen”, een suite, symphonische variaties, Slavische dansen, Slavische rhapsodieën, een scherzo capriccioso, een pianoconcert, een vioolconcert, een celloconcert, werken voor strijkorkest. Kamermuziek: o.m. een strijksextet, 4 kwintetten, 8 strijkkwartetten, 2 pianokwartetten, een strijktrio, 3 pianotrio’s, een vioolsonate. Voorts pianomuziek en liederen.

Lit.: O. Sourek, D.’s Werke, chronologisches und thematisches Verzeichnis (1917); K. Hoffmeister, Anton Dvorék (1924, Eng. vert. 1928); O. Sourek en P. Stefan, Dvorak, Leben und Werk (i935); H. Sirp, A.

D. (1939); G. Abraham e.a., A. D., his achievement (London 1942); A. Robertson, D. (London 1944).

< >