Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 17-10-2024

ANTIRENTERS

betekenis & definitie

was de naam van een staatkundige partij, of althans een beweging in de staat New York. Terwijl het grote, feodaal lijkende grondbezit in het grootste deel van de V.S. in de 19de eeuw was verdwenen, was dit wel blijven voortbestaan in de staat New York, waar nog in het midden van die eeuw enorme grondeigendommen, waarvan het ontstaan meestal dateert uit de tijd der Nederlandse Westindische Compagnie, voorhanden waren.

Als voorbeeld mag gelden dat der familie Rensselaer, dat drie counties omvatte, nl. Albany, Rensselaer en Columbus. De honderden hoeven, op die gronden aanwezig, waren op onbepaalde termijn verhuurd en onder vaak hinderlijke bepalingen, die trouwens voor het grootste deel waren verdwenen, toen de onlusten uitbraken, maar toch een psychologische invloed hadden. Er bestond een diepe misnoegdheid bij de pachters, die eigenlijk hierop neerkwam, dat ze de hoeven hadden willen kopen en dit niet konden. Het onweder brak los bij de dood van Stephen Rensselaer in 1839. Deze heer was vrij zorgeloos geweest in het innen van de pachten, zodat er een achterstand van 200 000 dollar door zijn erfgenamen werd vastgesteld.

Toen gezegde erfgenamen deze achterstallige pachten wilden innen, brak een waar oproer los. Boycot, mishandeling, ja moord waren de wapens van de pachters tegen al wie het voor de eigenaars opnam, en die massa van kiezers liet haar invloed gelden in de politiek. In 1846 werd dan ook van staatswege besloten, dat de pachtovereenkomsten niet langer dan 12 jaar mochten bestrijken, doch dit veranderde weinig aan de toestand. De eigenaars echter, de strijd moe, toonden zich geneigd hun eigendommen aan de pachters te verkopen. Dit maakte daarop geleidelijk een einde zowel aan het grootgrondbezit in de staat New York, als aan de agitatie van de antirenters, welke doelloos was geworden.PROF. DR J. DHONDT

Lit.: Cheyney, The Anti-rent agitation in the state of New York (Philadelphia 1887).

< >