Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 19-03-2018

Basilieken

betekenis & definitie

Basilieken is de naam van eene verza­meling van wetten, eerst aangelegd door keizer Basílius I en voleindigd door zijn zoon Leo Philósophus (887 na Chr).

Zij is bevat in 60 boeken of 6 deelen en voor het Grieksche keizerrijk bestemd. Grootendeels is zij eene verkorte en anders gerangschikte ver­zameling van den Codex van Justinianus met toevoeging van latere bepalingen. Constantinus Porphyrogénitus, de zoon van Leo, deed in 945 eene verbeterde uitgave in het licht verschijnen. Men heeft daarvan Grieksche en Latijnsche uitgaven, voorzien van de opmer­kingen en verklaringen van verschillende geleerde mannen.

Basilikon Synopsis, Basilicorum Synopsis of Kleine Basilieken is de naam van een kort over- zigt der Basilieken in alphabetische orde. Dit re­pertorium is van een onbekenden vervaardi­ger, — volgens sommigen van keizer Romanus Lacarenus.

Men geeft dien naam ook aan eene korte schets van het Romeinsche regt, afkomstig uit de 11de eeuw en uitgegeven door Leunclau in het “Jus Graeco-Romanum,” — en eindelijk aan een regts-systeem in verzen, ver­vaardigd in de 11e eeuw door Michaël Psellus en uitgegeven door Meerman in den “The­saurus juridicus.”

< >