Gepubliceerd op 29-06-2020

paarden

betekenis & definitie

Als symbool van kracht en vitaliteit past het paard in het beeld van koninklijke waardigheid. De koninklijke Stallen herbergen per traditie niet alleen koetspaarden, maar ook rijpaarden voor de leden van het Koninklijk Huis.

Van onder anderen koning Willem II, koningin Wilhelmina en koningin Beatrix is bekend dat zij fervente paardenliefhebbers waren en zijn. Afbeeldingen van koninklijke ruiters zijn ruim voorhanden. Koning Willem II kwam op Prinsjesdag zelfs te paard naar de opening van de Staten-Generaal en reed regelmatig op één dag ‘in het zadel’ van Brussel naar Den Haag of Soestdijk. Een ruiterstandbeeld van Willem II is te vinden op het naar hem vernoemde Place Guillaume II in Luxemburg. Een kopie staat op het Buitenhof in Den Haag. Zijn paard Wexy is opgezet en bevindt zich in de koninklijke stallen.

Ook Wilhelmina was een fervent amazone. Wilhelmina inspecteerde legerdelen graag te paard. Haar echtgenoot prins Hendrik nam het initiatief voor de bouw van een stallencomplex bij Het Loo. Het enige standbeeld van een Nederlandse koningin te paard is dat van Wilhelmina op het Rokin in Amsterdam. Het dateert van 1972 en is van Theresia van de Pant.Beatrix heeft in de jaren ’50 evenals haar vader en haar zuster Irene deelgenomen aan internationale hippische evenementen. Nu rijdt zij evenals prins Willem-Alexander alleen paard in de recreatieve sfeer. Ook van andere leden van het Koninklijk Huis, onder wie prinses Margriet, is bekend dat zij actief zijn (geweest) in de paardrijsport en het mennen. De mislukte behandeling van de ziekte van het renpaard van prins Bernhard, No No Nanette, droeg bij aan de verkilling tussen prins Bernhard en Greet Hofmans.

Zie ook huisdieren > koninklijk staldepartement.