Botanie is de wetenschap, die zich bezighoudt met de studie van de plantenwereld. Het bestuderen van die wereld is bepaald geen overdadige weelde; geen liefhebberij voor een paar plantenliefhebbers die met hun tijd geen raad weten.
Want planten spelen, ook tegenwoordig nog, een zeer belangrijke rol in het leven van de mens. Zonder planten en zonder plantenkennis zou onze wereld er bepaald anders uitzien dan zoals wij ze kennen.Om een paar voorbeelden te noemen. Mensen en dieren hebben zuurstof nodig om in te ademen en in leven te kunnen blijven. Bij de uitademing brengen mens en dier koolzuurgas naar buiten. Dat koolzuurgas wordt door de planten ingeademd, die het op hun beurt weer veranderen in... zuurstof. Als alle planten plotseling van de aarde zouden verdwijnen zouden mens en dier spoedig de verstikkingsdood sterven. Behalve zuurstof leveren planten ons verschillende zaken als voedsel, papier, textiel, meststoffen, rubber, hout, fruit, geneesmiddelen en smaakstoffen.
Juist omdat ze zo’n belangrijke rol spelen in ons leven is het broodnodig, dat we alles over planten weten. We dienen te weten hoe ze groeien en waarmee ze zich voeden; we moeten weten onder welke omstandigheden ze het beste gedijen; we dienen op de hoogte te zijn van de grondsoorten, waarin bepaalde planten wel, andere niet kunnen groeien; we moeten weten hoe we onze nuttigste plantensoorten kunnen beschermen tegen insekten en plantenziekten. Van dat alles brengt de botanie ons op de hoogte - of ze verstrekt andere geleerden de gegevens, waarop ze verder kunnen bouwen.
Tegenwoordig is de botanie uitgegroeid tot een wetenschap met allerlei specialiteiten. Er zijn botanici, die zich bezighouden met de vraagstukken van de planten. Andere plantkundigen besteden hun hele werk aan het zoeken naar middelen om schadelijke planten te vernietigen enz.