Gouden horizon encyclopedie

Dr. B.M. Parker (1959)

Gepubliceerd op 07-10-2024

VOEDSEL

betekenis & definitie

Sommige volkeren hebben vreemde lekkernijen. Wat te zeggen bijvoorbeeld van mieren in ’t zuur, gerookte zeeworm, modder en gebakken pad? Niet te snel griezelen natuurlijk want ons voedsel doet anderen weer huiveren. ‘Hollandse nieuwe’ is voor miljoenen mensen een bewijs voor de merkwaardige smaak van de Nederlanders en evenveel vreemdelingen kokhalzen bij de gedachte, dat er wezens zijn die gekookte mosselen lekker vinden!

Maar of de mens nu gebakken pad eet of gebakken vis; boter of modder; gerookte zeeworm of gerookte paling al deze voedselsoorten hebben hetzelfde doel.

Voedsel is de bron om ons lichaam energie te geven. Op de keper beschouwd, vervult voedsel in het menselijk lichaam dezelfde functie als benzine in een automotor.

Voedsel doet echter méér voor ons dan benzine of dieselolie voor een auto. Niemand bijvoorbeeld verwacht, dat zijn auto groter zal worden als hij hem voldoende benzine geeft! Evenmin zal een automobilist verwachten, dat een auto zélf een lekke band zal repareren

als het voertuig over voldoende brandstof beschikt. Als het menselijk lichaam echter voldoende geschikt voedsel krijgt, groeit het wél en repareert het zelf de kleinere beschadigingen.

Als we voldoende voedsel naar binnenkrijgen, betekent dit nog niet, dat we ook het juiste voedsel krijgen. Suiker bijvoorbeeld is uitstekend voedsel en verschaft ons grote hoeveelheden energie. Maar we kunnen niet in leven blijven door uitsluitend suiker te eten. Suiker bevat namelijk geen bouwstoffen; met suiker alleen is ons lichaam niet in staat te groeien! We hebben ons voedsel voor zoveel verschillende doeleinden nodig, dat een juist menu uit verschillende voedselsoorten moet bestaan. Melk wordt wel eens ‘het ideale voedsel’ genoemd. Helemaal waar is dat niet.

Babies kunnen inderdaad alle benodigde voedingsstoffen ontvangen door alleen maar melk te drinken. Voor volwassenen ligt de zaak anders. Hoewel ook voor hen melk een zeer nuttig menubestanddeel is, hebben ze daarnaast ook andere stoffen nodig, die niet of niet in voldoende mate in melk voorkomen. Zo haalt ons lichaam veel vitaminen uit groenten en fruit.

Sommige voedselsoorten zijn bijna onmisbaar, omdat ze ons de mineralen verschaffen, die we nodig hebben voor het opbouwen en in stand houden van een gezond geraamte en van sterke tanden. Graan en voedingsmiddelen uit graan vervaardigd, verschaffen ons zulke mineralen.

Vlees, vis en eieren bevatten bouwstoffen; we hebben ze nodig voor een juiste ontwikkeling van onze spieren.

Ieder mens zou eigenlijk moeten weten, welke voedselsoorten zijn lichaam nodig heeft en hoeveel hij elke dag ervan zou moeten gebruiken. Het overzicht bij dit artikel is een voedingsgids voor jonge mensen. Wie jong is en zich aan dit schema houdt, kan er zeker van zijn zich op de juiste wijze te voeden.

< >