Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Joodgetal

betekenis & definitie

Joodgetal is een waarde, welke toegekend wordt aan vetten. Ze is afhankelijk van den aard van het vet. De vetten welke veel onverzadigde vetzuren bevatten, hebben een hoog joodgetal, zooals lijnolie, terwijl bv. cacaoboter een betrekkelijk laag joodgetal heeft.

Het joodgetal is hierdoor ook een maat voor de hardheid van een vet. Boter met een laag joodgetal is steviger dan met een hoog joodgetal. Normaal heeft boter een joodgetal van ongeveer 35. Door bepaalde voedermiddelen te geven kan het joodgetal gewijzigd worden. In den winter is de boter — mede door de lage temperatuur — vaak hard, terwijl de zomerboter juist zacht is ten gevolge van de dan gebruikte voedermiddelen. Het is hierom gewenscht zoodanige maatregelen bij de voeding van het melkve e te nemen dat de winterboter zachter wordt en de zomerboter steviger. In den winter kan men dit bereiken door gebruik te maken van voedermiddelen met aanmerkelijke hoeveelheden zacht vet, zooals sesamkoek, sojaboonen en lijnkoek. In den zomer in de weide is het geen gebruik veel voeder naast het gras te verstrekken. Doet men dit wel dan verdient het de voorkeur gebruik te maken van gerst, rogge en tarwe en ingekuilde aardappelen.