Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Vetten

betekenis & definitie

Vetten zijn stoffen opgebouwd uit glycerine en vetzuren. Zoowel dierlijke als plantaardige voedingsmiddelen bevatten vetten, die chemisch weinig van elkander verschillen. In de dierlijke vetten komt altijd cholesterine als begeleidende stof voor, terwijl in plantaardige vetten steeds phytosterine voorkomt. Tusschen vetten en oliën bestaat geen principieel verschil. In oliën komen meer onverzadigde vetzuren voor dan in vetten, terwijl het smeltpunt van oliën bij iets lagere temperatuur ligt dan dat der vetten.

De voornaamste vetten van dierlijke herkomst worden gewonnen van runderen, varkens, schapen en walvischachtige dieren. Als dierlijke vetten kennen we: oleomargarine, premier jus, neutral lard en reuzel. Van de plantaardige vetten zijn belangrijk: cocosvet, palmpittenvet, palmvet, katoenzaadvet, cacaoboter, sojaboonenvet e.d.