Sojaboonen zijn de zaden van Soja hispida, een plant die vooral in Japan en Mandsjoerije en den laatsten tijd ook in de subtropische streken van Europa en Amerika veel wordt geteeld. De zaden bevatten een waardevolle olie, die o.a. voor de margarine-industrie dienst doet. Daarnaast bevat dit zaad nog een hoog gehalte aan eiwit, dat bovendien hoogwaardig is. Ook het zetmeel dat in de sojaboon aanwezig is, is van een andere hoedanigheid dan van andere boonensoorten. Naast het vet bevat de sojaboon een niet onbelangrijke hoeveelheid lecithine.
Samenstelling: eiwit 36%; vet 16%; koolhydraten 27,5%; ruwvezel; 4,7%; aschbestanddeelen 5%; vocht 10,4%. Het eiwitgehalte varieert van 31 tot 47% en het vetgehalte van 12-22,5%.
Voor de bevolking van China en Japan vormt de sojaboon een volksvoedsel, vooral ook omdat er zoo vele gerechten van gemaakt kunnen worden, o.a. sojakaas, sojamelk, sojaboter; zie verder onder sojaboonenmeel.