Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 06-08-2022

Sterke dranken

betekenis & definitie

zijn dranken met een betrekkelijk hoog, soms zeer hoog alkohol-gehalte.

De Drankwet (in NEDERLAND) verstaat onder sterke drank: drank die bij een temperatuur van 15 gr. C. voor 15 of meer volumen-pct uit alkohol bestaat, met uitzondering van wijn. Dit houdt in dat Portwijn, Sherry en Madeira met 19-21 pct alkohol, niet als sterke drank gelden.

Tot de sterke dranken behoren dus o.a. likeuren met 15 pct of meer alkohol, jenever, brandewijn, cognac, armagnac, rum, arak, whisky enz.

In BELGIË worden niet beschouwd als sterke dranken die waarvan het alkoholgehalte 18 gr. van de Alkometer Gay-Lussac niet overtreft bij een temperatuur van 15 gr. C.

Sterke dranken zijn in het algemeen verkregen door destillatie van wijn, van gegiste graansoorten, suiker of palmsap, dikwijls aangezoet na destillatie en onder toevoeging van aftreksels van verschillende aromatische stoffen of vruchtensappen.

< >