Engels politicus, jurist en oudheidkundige (Salvington 16 Nov. 1584 - Londen 30 Mrt 1654), studeerde te Oxford en vestigde zich te Londen, waar hij niet slechts een bekend advocaat werd doch weldra, mede door zijn grote belangstelling voor de Oudheid, een pionier in de rechtswetenschap en -geschiedenis. Gedurende de strijd tussen Koning en Parlement werd hij door beide partijen in gelijke mate aangevallen en gewaardeerd.
Ten tijde van de Burgeroorlog evenwel was hij een groot exponent der rechten van de volksvertegenwoordiging, terwijl hij zich na 1649 uit het openbare leven terugtrok.Tot zijn vrienden behoorden Ben Jonson, William Camden, Sir Robert Cotton, Francis Junius, en de maecenas Thomas Howard, de 2de Graaf Arundel. Zoals uit zijn talrijke werken blijkt was Selden door-en-door klassiek georiënteerd en tevens een der bekendste Oriëntalisten van zijn tijd. In Nederland is hij bekend door zijn Mare Clausum (De Gesloten Zee), een essay dat hij in 1617 in opdracht van Jacobus I naar aanleiding van het visserijdispuut met de Verenigde Provinciën had geschreven tegen Hugo de Groot’s Mare Liberum (De Vrije Zee). Verschijnen deed deze verdediging van het Engelse standpunt pas in 1635, toen Karel I de kwestie weer aanhangig maakte en nieuwe Nederlandse weerleggingen uitlokte. Vele zijner boeken werden te Leiden door de Gebroeders Elzevier herdrukt, o.a. zijn aan Daniel Heinsius opgedragen en door Vossius voor zijn verhandeling over de afgoderij gebruikte De Dis Syris (Over de Syrische Goden). Ook Constantijn Huygens kende hem en zond hem zelfs zijn gedichtenbundels op speciaal verzoek.
De meest karakteristieke uitspraken van Selden werden jaren na zijn dood door zijn secretaris gepubliceerd als Table Talk (1689, ed. Fr. Pollock, 1927). Ook daarin blijkt hij een ongewoon erudiet geleerde, die als jurist de Staat souverein achtte en elke wet een contract tussen vorst en volk en als zodanig bindend. Zijn uitgebreide collectie Oosterse handschriften werd door hem, samen met het grootste deel zijner bibliotheek, vermaakt aan de Bodleiana te Oxford; zijn geest leeft voort in de Selden Society, die zich sinds 1887 tot taak stelt de publicatie van onuitgegeven rechtsbronnen.
DR A. G. H. BACHRACH
Bibl. o.m.: Titles of Honour (1614); De Dis Syris (1617); History of Tythes (1618); Uxor Hebraica seude nuptiis et divortiis (1673); Eadmer (1623); Marmora Arundeliana (1624); Mare Clausum (1635); De Jure Naturali (1640). Verz. geschr. versch. 1726, ed. D. Wilkins (3 dln).
Lit.: H. D. Hazeltine, S. as a Legal Historian, in: Festschrift f. H. Brunner (1910); J. Herzog, J.
S. and Jewish Law, in: Jour. of Comparat. Legislation (1931); Rich. Braun, J. S. Der Mann u. d. Werk (1943); Hans Klee; Hugo Grotius u.
J. S. (Bern 1946); D. M. Barratt, The Library of J. S., in: Bodleian Library Record, III, 31 en 32 (Oxford 1951).