Spaans hoveling, geb. te Madrid, gest. 1412, die met nog twee ambassadeurs in 1403 door koning Hendrik III van Castilië (1390-1406) als „chef de mission” naar het hof van de Mongoolse veroveraar Timoer Lenk te Samarkand in Turkestan werd gezonden. Aan Gonzalez de Clavijo wordt toegeschreven een zeer belangwekkend verslag van deze reis, die drie jaren duurde (1403-1406), dat onder de titel Historia del gran Tamorlan e Itinerario y enarración del viage y relación de la Embaxada voor het eerst in 1582 werd uitgegeven te Sevilla door Gonzalo Argote de Molina.
Aan dit merkwaardige reisverslag is zowel indertijd als in de 19de eeuw en zelfs in onze dagen een grote belangstelling te beurt gevallen. Het bevat schilderachtige beschrijvingen van de Oosterse wereld met haar exotische dieren (zoals olifanten en giraffen), met haar prachtige tempels (zoals die te Constantinopel), geweldige festijnen aan het hof van Timoer Lenk, al moet men wel aannemen dat de naïeve lichtgelovigheid van de auteur hem nogal eens parten heeft gespeeld, waardoor het ware en het fantastische soms worden verward. Tegen het einde der 18de eeuw werd het werk nogmaals uitgegeven (Madrid 1782). Er bestaan bovendien twee Engelse vertalingen van, de eerste uitg. in 1859 door de Hakluyt Society, de tweede in 1928 in The Broadwav Travellers (London), en een Russische ed. van de Spaanse tekst met een Russ. vert. van I.
Sreznevski (St Petersburg 1881). Voor filologen, historici en geografen is het nog altijd een in veel opzichten zeer interessant boek.PROF. DR C. F. A.
VAN DAM
Lit.: F. López Estrada, Embajada a Tamorlén, estudio y edición de un manuscrito del siglo XV (Madrid 1943) (Tekst 282 blz. en een zeer uitvoerige studie eveneens 282 blz.).