baron, Italiaans strafrechtgeleerde (Napels 18 Nov. 1851 - 18 Apr. 1934), die met Ferri* veel heeft gedaan om aan de zuiver anthropologische leer van Lombroso een meer juridisch karakter te geven. Als voorstander van de crimineel-anthropologische richting verwerpt hij het misdadigerstype niet geheel, doch hij is beperkter in het aannemen van kentekenen.
Van belang is het scherpe onderscheid, dat hij maakt tussen de misdrijven in juridische zin waarbij hij de minder belangrijke strafbare feiten stelt naast de zgn. crime naturel, een handeling in strijd met normale zedelijkheidsgevoel, zoals zich dit, onafhankelijk van de bijzondere wetgeving, in het maatschappelijk leven van alle volkeren ontwikkeld heeft, m.a.w. een handeling die ingaat tegen wat steeds beschouwd wordt als grondslag der moraal, waarbij hij spreekt over ,,le sentiment de piété et le sentiment élémentaire de probité”. Zijn opvatting brengt hem er toe de doodstraf te aanvaarden als een radicaal middel om zich van hen, die zich aan een crime naturel schuldig maken, de onverbeterlijken, te ontdoen.
Ook zijn overige uiteenzettingen zijn een logisch gevolg van zijn grondopvattingen. Verjaring acht hij slechts in enkele gevallen toelaatbaar en voor gratie is in zijn systeem geen plaats. Deze moet vervangen worden door voorwaardelijke invrijheidstelling.
Met zijn poging een begripsomschrijving te geven van „le délit naturel”, als een schadelijke handeling, die tegelijkertijd een of meer der zedelijke gevoelens van een menselijke groep kwetst, heeft hij overigens terecht de aandacht gevraagd voor de beide voornaamste factoren van de misdaad schadelijkheid en onzedelijkheid - en daarmede tevens gewezen op het juiste terrein der criminologie.
Bibl.: Criterio positivo della penaliti (1880); Criminologia (iste ui tg. 1885); La criminologie (5de dr., 1905).
Lit.: Grispigni, Le concezioni penalistiche di Antonio Rosmini e di R. G. (Rivista di diritto penitenziario, Jan. 1940); J. van Kan, Les causes économiques de la criminalité (Paris 1903), p. 93-115; £. Florian, G. in: La scuola positiva XIV (1934).