Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 28-01-2023

LIMONADE

betekenis & definitie

is een drank bereid uit vruchtensap met water en suiker. Deze drank is afkomstig uit Italië, waar men reeds in de 17de eeuw uit het sap van de citroen (Ital.: limone) bereide limonade kende.

Later werd het de algemene naam voor dergelijke dranken, bereid met het sap van willekeurige vruchten, zoals frambozen, sinaasappel, enz.In NEDERLAND is de samenstelling van alle zgn. limonadeproducten geregeld door de Warenwet (Jam- en Limonadebesluit van 2 Nov. 1939, Staatsblad 871). Men onderscheidt daarbij:

1. vruchtenlimonadesiroop of sorbet. Daarin mogen alleen die vruchten verwerkt zijn, welke op het etiket staan vermeld. Het vruchtensap moet voor citroen en ananas minstens 20 pct zijn, voor andere vruchten minstens 30 pct, het suikergehalte minstens 55 pct;
2. vruchtenlimonade. Daarin mogen alleen die vruchten verwerkt zijn welke op het etiket staan vermeld. Vruchtensap minstens 10 pct, suikergehalte 8-12 pct;
3. limonadesiroop. Mag van citroenzuur en essence gemaakt zijn, suikergehalte minstens 55 pct;
4. limonettesiroop. Samenstelling als van limonadesiroop. Een deel van de suiker mag glucose zijn.

In BELGIË is stroop of siroop van vruchten het product, samengesteld uit suiker en natuurlijk, verdicht of gereconstitueerd sap van vruchten of plantendelen, al dan niet delen van vruchtvlees in drijvende toestand houdend (Besluit van de Regent betreffende de eetwaren, gemaakt of bereid van vruchten of plantaardige stoffen en soortgelijke eetwaren, van 15 Mei 1945).

< >