Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 06-08-2022

Stroop

betekenis & definitie

of siroop is een geconcentreerde suikeroplossing, die als vervangmiddel van suiker kan dienen. De Nederlandse Warenwet onderscheidt: kandijstroop (het naproduct bij de kandijbereiding); stroop of suikerstroop (verkregen uit kooksels van suikerbieten, nadat de kristallen daaruit zijn verwijderd); huishoudstroop (een mengsel van de vorige stropen met melasse en zetmeelstroop en met ten minste 30 pet Saccharose, eventueel ontleed) en keukenstroop (een zelfde mengsel, doch met ten minste 15 pet Saccharose).

Stroopsoorten met Saccharose zijn onderworpen aan accijns wanneer zij een lagere zuiverheidsfactor hebben dan 68. Blanke stroop, veel gebruikt bij de bereiding van limonades, jams, bonbons enz., is ontkleurde aardappelstroop.

< >