van moleculairgewichtsbepaling berust op de Wet van Raoult, volgens welke de vriespuntsdaling van een oplossing evenredig is met het aantal opgeloste grammoleculen. De moleculaire vriespuntsdaling is dit effect teweeg gebracht door i grammolecule in ioo g oplosmiddel.
Ter bepaling van het moleculair gewicht wordt zeer nauwkeurig de vriespuntsdaling bepaald (met een in i/iooo gr. verdeelde zgn. Beckmann-thermometer). Deze moleculaire vriespuntsdaling D wordt bepaald door D = RT2/100 Q, waarin T de smelttemperatuur is van de zuivere stof op de absolute schaal, en Q, de smeltwarmte voorstelt. Gebruikt wordt naast water (i 8,6 gr.) en benzeen (49 gr.) ook kamfer met een zeer grote moleculaire vriespuntsdaling van 400 gr. (methode van Rast). Uit de vriespuntsverlaging van melk, ten gevolge van opgeloste stoffen, zoals melksuiker en zouten, kan afgeleid worden of geen verdunning met water heeft plaatsgevonden.PROF. DRJ. A. A. KETELAAR.