is de naam van een familie van choripetale 2-zaadlobbige planten, die gewoonlijk tot de orde der Saxifraginae wordt gebracht. Zij omvat in de warme en gematigde streken van Azië, Atlantisch Noord-Amerika en Zuid-Afrika ca 100 soorten, houtgewassen met verspreide bladeren zonder steunblaadjes en in kluwens of aren gerangschikte, regelmatige, 2- of 1-slachtige, min of meer bovenstandige bloemen.
Het bekendste geslacht is Hamamelis L. of Heksenhazelaar (Toverhazelaar), met 6 soorten in Noord-Amerika en Oost-Azië, gekenmerkt door okselstandige kluwentjes bloemen met 4 gele, lijnvormige bloembladeren. Wegens de ongewone bloeitijd, van de late herfst tot het vroege voorjaar, worden enige soorten als sierstruik in tuinen en parken gekweekt, zo de reeds in de herfst bloeiende H. virginiana L., uit Atlantisch Noord-Amerika, voorts H. japonica Sieb. et Zucc., uit Japan, en H. mollis Oliv., de sierlijkste van alle Heksenhazelaars, geheten naar de zachtbehaarde bladeren, uit Centraal-China. Bij Hamamelis sluit zich aan, afwijkend door 5-tallige bloemen met brede bloembladeren in losse hangende trosjes, het geslacht Corylopsis Sieb. et Zucc., met 22 soorten in Oost-Azië, deze alle sierstruiken om het bloeien vroeg in het voorjaar vóór het verschijnen van de bladeren. Verwant ook is het geslacht Parrotia C. A. Mey, met één soort, P. persica C.
A. Mey., in Perzië, een kleine boom met een bruikbaar hout, het zgn. Transkaukasische ijzerhout. Geheel afwijkend echter is het geslacht Liquidambar L., dat met 4 soorten in Noorden Centraal-Amerika en Westen Oost-Azië voorkomt, op een plataan gelijkende bomen met handvormig ingesneden bladeren met steunblaadjes en 1-huizige, na de bladeren verschijnende bloemen. De bekendste soorten zijn: L. orientalis Mill. (uit Klein-Azië), uit de schors waarvan een welriekende taaie balsem, de in de geneeskunde en voor het maken van reukwerken gebruikte Styrax liquidus verkregen wordt, en de in Atlantisch Noord-Amerika en Mexico voorkomende, tot 45 m hoge L. styracijlm L., die de minder geschatte ambra liquida levert, maar daarvoor het waardevolle nootsatijnhout. Vermeld zij ten slotte het met Liquidambar verwante geslacht Altingia Nor., met o.a. de soort A. excelsa Nor., de 60 m hoog wordende Rasamala-boom van Zuid-Oost-Azië en hoogste boom van Java, waaruit eveneens balsem en hars gewonnen worden. PROF. DR TH. J. STOMPS