Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 28-12-2022

GRIMSEL

betekenis & definitie

is een 2182 m hoge bergpas, in het oostelijk uiteinde der Berner Alpen, ten Z.O. van Meiringen, ten W. van de Furka. Daarlangs bereikt men uit het Haslidal (d.i. het kanton Bern) het Rhônedal (kanton Wallis).

Aan het einde van het Haslidal bevond zich vroeger aan de Bernerzijde in een woeste bergketel met een klein meer het Grimselhospiz, oorspronkelijk een liefdadige stichting van het landschap Hasli, later echter in een hotel herschapen. Op de pashoogte van de Grimsel ligt de Totensee (2144 m). Hier liep een pad Z.W.-waarts naar de grote en kleine Sidelhom, zuidwaarts een naar Obergestelen in het Rhönedal, en oostwaarts een naar de grote weg over de St Gotthard. Sedert 19241932 is hier echter alles veranderd ten gevolge van de bouw van een stuw voor het Grimsel Kraftwerk. Twee meertjes zijn in een groot stuwmeer (Grimselsee op 1912 m hoogte, met een lengte van 51 km en een breedte van 500 m) opgegaan.

Het Hospiz is opnieuw op 1981 m hoogte als Grimsel-Nellen opgebouwd en over de nieuwe stuwdam gaat thans de Grimsel-Strasse zuidwaarts. Het opgestuwde Grimselsee-water wordt door een tunnelkanaal (Stollen) geleid naar de op .1870 m hoogte gelegen Gelmersee, een tweede stuwmeer, vanwaar nu het water door een sterke drukbuis geleid wordt naar de enorme turbines bij het op 1305 m hoogte gelegen Handegg in het Haslidal (beneden Handeggwaterval). De electrische centrales leveren 240 000 pk. Om het stuwmeer ligt een groot natuurreservaat met een oppervlakte van 72 km2.

Hierin strekt zich de Unteraargletsjer uit.

< >