Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 28-12-2022

Graanopslag

betekenis & definitie

Hieronder verstaat men het bewaren en in voorraad houden van graan voor langere of kortere tijd. Uit de geschiedenis der oude volken is ons bekend, dat men vroeger het graan placht te bewaren in onderaardse putten, waardoor het mogelijk was de voedselvoorraden te beschermen tegen binnenvallende legerhorden.

Deze methode wordt thans nog gebezigd op Malta en in de Italiaanse provincie Apulië. Ook het bewaren van tarwe in aarden vaten of potten was vroeger algemeen gebruikelijk.GRAAN LOSSEN

Aangezien het graan vooral bij grote partijen in bulk wordt geleverd, dus niet meer gezakt, heeft aanvoer per as practisch niet meer plaats. De aanvoer geschiedt hoofdzakelijk per schip, ook voor de in het binnenland gelegen opslagplaatsen; het lossen uit het schip kan geschieden langs mechanische of pneumatische weg.



Mechanisch lossen
doet men door een verticaal opgehangen jacobsladder in het ruim neer te laten. In plaats van een jacobsladder, werkende met een ronddraaiende band, waarop bekers zijn bevestigd, kan men ook gebruiken een verticale kettingtransporteur (redler), waarbij het graan door een roterende ketting wordt opgevoerd. Door glijgoten wordt het graan naar andere transportinrichtingen gebracht, die het verder transporteren tot binnen de opslagruimte.

Bij Pneumatisch lossen wordt het graan door middel van een luchtstroom uit het ruim gezogen. Het mondstuk, ook wel „douche” genoemd, dat door een buigzame pijp aan de stijgleiding verbonden is, kan door 1 man gemakkelijk bediend, en naar alle punten van het ruim verplaatst worden. Hierbij is dus zeer weinig handenarbeid nodig, doch het krachtverbruik per 100 kg graan is veel hoger dan met mechanische lossing. Het grote voordeel van de pneumatische lossing is, dat het schip zonder verdere hulpmiddelen volkomen kan worden leeggehaald en de recipiënt of ontvangketel, waarin de tarwe uit de luchtstroom wordt neergeslagen op een willekeurig punt in het bedrijf kan worden opgesteld.

Bij vergelijking tussen de beide losserijsystemen kan men ruwweg aannemen, dat de mechanische losserij twee maal zoveel man-uren aan bediening kost, doch de helft minder aan kracht dan de pneumatische losserij.

< >