Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 28-12-2022

Ferruccio benvenuto BUSONI

betekenis & definitie

Italiaans componist (Empoli, bij Florence, i Apr. 1866 Berlijn 27 Juli 1924), liet zich als negenjarig wonderkind reeds als pianist en componist horen. Bij W.

Mayer te Graz studeerde hij compositie. Op vijftienjarige leeftijd werd hij lid van de philharmonische academie te Bologna, maakte vervolgens grote concertreizen door Europa tot hij in 1888 leraar werd aan het conservatorium te Helsingfors. In 1890 verwierf hij de Rubinstein-prijs voor compositie en werd professor aan het conservatorium in Moskou, doch een jaar later verwisselde hij deze werkkring voor een soortgelijke te Boston. In 1894 vestigde hij zich te Berlijn, waar hij, afgezien van grote concertreizen en een korte periode als leider van de meesterklasse voor piano aan het Weense conservatorium van 19071908, tot 1913 bleef en grote invloed op het Berlijnse muziekleven uitoefende.

In 1913 werd hij directeur van het Liceo musicale te Bologna. Van 1915-1920 woonde hij te Zürich, waar hem in 1919 een eredoctoraat werd aangeboden. Daarna keerde hij weer naar Berlijn terug als leraar in de meesterklasse voor compositie aan de Akademie der Künste.Bibl.: Hij schreef o.a. voor klavier: 5 sonates, études, variaties en fuga, 4 balletscènes, 24 preludes, 6 elegieën, Fantasia over ,,Bach”, Fantasia contrappuntistica, Indianisches Tagebuch, Toccata en kleine stukken; kamermuziek: 2 strijkkwartetten, 3 vioolsonates, suite en serenade voor cello en klavier, 4 bagatellen voor viool en klavier; voor orkest: suite, symphonisch gedicht, Geharnischte suite, Lustspiel-ouverture, Turandot-suite, Berceuse élégiaque, Nocturne symphonique, Brautwahl-suite, Rondo arlecchinesco, Gesang vom Reigen der Geister, Sarabande und Cortège, Tanzwalzer, een vioolconcert, een klarinetconcertino, een divertimento en een concertstuk voor fluit en orkest, een concert met slotkoor, een Indiaanse Fantasie en Romanza e Scherzoso voor piano en orkest; verder talrijke liederen, ook met orkestbegeleiding; opera’s: Sigune oder das versunkene Dorf, Die Brautwahl, Turandot, Arlecchino en als nagelaten werk Doktor Faust. Bekend zijn ook zijn bewerkingen van orgelmuziek van Bach voor klavier en zijn uitgaven van Bach’s klaviermuziek. Ook als schrijver over muziek is hij werkzaam geweest, o.a. schreef hij; Entwurf einer neuen Aesthetik der Tonkunst.

Lit.: H. Leichtentritt, F. B. (1916).

< >