is de naam van talrijke heiligen, wat gedeeltelijk hierdoor verklaard wordt, dat onbekende martelaren uit verering felix = gelukkig werden genoemd en later die benaming overhielden, als ware zij hun speciaal eigen geweest.
Felix en Adauctus zijn te Rome, waarschijnlijk onder keizer Diocletianus, de marteldood gestorven. Volgens de legende was Adauctus een onbekende die, toen hij de geloofsmoed van Felix zag, uitriep, dat hij ook Christen was en daarom hetzelfde lot moest ondergaan. Wijl hij werd toegevoegd (adauctus in het Latijn), zou hij nu zo heten. Hun feestdag is 30 Aug.
Felix en Regula, de patronen van Zürich, zijn volgens de legende als broeder en zuster in 304 aldaar de marteldood gestorven. In Festgabe des Zwingli-Vereins für H. Escher (Zürich 1924) houdt Dom G. Morin O.S.B. staande, dat deze heiligen eigenlijk Noordafrikaanse martelaren zijn, wier gebeenten vóór de 9de eeuw naar Zürich werden overgebracht. Feestdag is 11 Sept.
Felix, Simplicius, Faustinus en Beatrix zijn vier heilige martelaren (3de 4de eeuw), die in de Romeinse liturgie 29 Juli samen gevierd worden. Simplicius en Faustinus werden om hun geloof in de Tiber geworpen; hun zuster Beatrix (of Viatrix) werd geworgd, omdat zij hun opgeviste lijken had durven begraven. Wie de hier bedoelde Felix is, blijft onzeker.
Felix van Nola leefde waarschijnlijk onder keizer Decius, maar wordt niet onder de martelaren gerekend. Volgens de gedichten van de H. Paulinus van Nola, was hij priester en raadsman van zijn bisschop en heeft hij ook wel door vervolgingen te lijden gehad. Eens zou een groot spinneweb hem aan het oog van de speurders hebben onttrokken. Boven zijn graf te Nola liet diezelfde Paulinus een prachtige basiliek bouwen. Ook te Rome werd hij reeds vroeg vereerd. Feest 14 Jan.
Felix van Valois (1127-1212) heeft waarschijnlijk zijn bijnaam te danken aan de streek waar hij geboren werd, al willen sommigen hem ook doen afstammen van het koningshuis van die naam. Hij stichtte, samen met de H. Johannes de Matha, de orde van de Trinitariërs, spoedig door paus Innocentius III goedgekeurd, met het doel de Christelijke gevangenen uit de handen van de ongelovigen los te kopen. Zijn feestdag is 20 Nov.