is de naam van een vogelsoort (Phasianus L.), behorende tot de orde der Hoenderachtigen (Gallinae). De fazanten zijn fraaie, sierlijke, doch schuwe vogels, met lange staart.
Zoals bij de meeste hoenderachtigen zijn de mannetjes veel mooier en opvallender van kleur dan de wijfjes; ook dragen de hanen sporen, de hennen niet. In het wild houden zij zich bij voorkeur op in het struikgewas of aan de rand van de bossen. Zij kunnen beter lopen dan vliegen; hun voedsel bestaat uit zaden, insecten, wormen enz. Gedurende de paartijd laat de haan een eigenaardige lokroep horen; een haan leeft met meer dan één hen in gemeenschap. De hen legt haar 8 tot 15 eieren op de grond in het struikgewas; de broedtijd duurt 24 dagen; de jongen zijn bedekt met dons en worden uitsluitend door de oude hen geleid en verzorgd. Zolang zij niet kunnen vliegen, blijft ook de oude hen op de grond en houdt zij ze onder haar vleugels; later slapen zij op een boomtak. Gedurende de tijd, dat zij met dons bedekt zijn, zijn ze zeer gevoelig voor vocht en koude; eenmaal in de veren zijn ze zeer gehard.Het stamland van deze vogels is het vasteland in Azië. Zij komen in verschillende soorten voor. De bekendste en meest voorkomende is de Bosfazant (Phasianus colchicus), die in Nederland algemeen in het wild wordt aangetroffen. Hij wordt ook gekweekt in fazanterieën van sommige landgoedbezitters en dan later losgelaten. In bepaalde tijden van het jaar wordt er op gejaagd; het vlees geldt algemeen voor een lekkernij.
Kleur van de haan: Kop en bovenste gedeelte van de hals zwart met groene, in het blauwe overgaande weerschijn; het gezicht onbeveerd en helderrood ; het onderste gedeelte van de hals en rug roodbruin; zadel koperrood met groeneweerschijn; buik zwart met blauwe weerschijn; dijen zwart, het bovengedeelte koperrood; staart grijsbruin met zwarte dwars banden; poten en snavel grijswit. Kleur van de hen: grondkleurig, grijsachtig bruin, elke veer met witte en zwarte aftekening. De meeste andere soorten hebben over het algemeen veel heller en scherper afgetekende kleuren en worden in Nederland uitsluitend als siervogels in volières gehouden.
De bekendste soorten zijn: de Goudfazant (Thaumalea picta), de Lady Amherstfazant (Thaumalea Amherstiae), de Mongoolse ringfazant (Phas. Mongolicus), de Ringfazant (Phas. torquatus), de Bonte fazant (Phas. versicolor), de Koningsfazant (Phas. Reevesï), de Formosaof Swinhoefazant (Euplocomus Swinhoei Gould.), de Edelfazant (Euplocomus nobilis), de Zilverfazant (Euplocomus nycthemerus), de Oorfazant (Crossoptillon Auritus Swinh.).