noemt men een lichaam van personen, die door anderen zijn afgevaardigd of met een bepaalde last bekleed. Men zendt bijv. uit naam van een of andere corporatie een deputatie, om een vorst te begroeten.
Zulke corporaties kunnen staatslichamen zijn, doch ook wetenschappelijke genootschappen, besturen van inrichtingen van liefdadigheid enz. De personen, die tot een deputatie behoren, noemt men gedeputeerden. In Frankrijk heette van de val van het eerste keizerrijk tot de Februari-omwenteling van 1848 het lichaam van volksvertegenwoordigers La chambre des députés en in Nederland geeft men de naam Gedeputeerde Staten aan een commissie uit de Provinciale Staten, die met de uitvoering van de besluiten en met de leiding van de dagelijkse zaken is belast.In België noemt men „Bestendige Deputatie” het uitvoeringsorgaan van de provincie. De taak van de Deputatie bestaat vooral in het dagelijks beleid van de provinciale belangen. Zij is uit zes leden samengesteld die zo onder de provinciale raadsleden moeten verkozen worden dat ieder rechterlijk arrondissement in het college vertegenwoordigd is (art. 96 P.W.). De deputatie wordt voorgezeten door de gouverneur of door de persoon die hem in zijn ambt vervangt; de voorzitter is stemgerechtigd (art. 104 P.W.). Als orgaan van het Centraal Rijksbestuur in de provincie brengt de Bestendige Deputatie advies uit over alle zaken die haar te dien einde krachtens de wetten of door de regering worden onderworpen (art. 106 P.W.). Wanneer de raad niet vergaderd is, kan de deputatie uitspraak doen over de zaken die bepaaldelijk de raad voorbehouden zijn, in alle gevallen waarin zij geen uitstel toelaten en onder verplichting er hem bij zijn eerste bijeenkomst kennis van te geven. Die bevoegdheid strekt zich evenwel niet uit tot de begrotingen, tot de rekeningen, noch tot de aan de raad toegekende benoemingen en voordrachten van candidaten (art. 107 P.W.). De Bestendige Deputatie vervult een belangrijke rol in de uitoefening van de administratieve voogdij over de gemeenteoverheden. Zo zijn schier alle beslissingen van de gemeenteraden die met het beheer van de gemeentegoederen verband houden aan de goedkeuring of aan het advies van de Bestendige Deputatie onderworpen. De Bestendige Deputatie is ten slotte door talrijke bijzondere wetten aangewezen om geschillen van bestuur te berechten. Zij doet uitspraak over de beroepen ingediend i.z. gemeentelijke omslagbelastingen en directe provinciale en gemeentelijke aandeelbelastingen. De Deputatie stelt de rekening van de gemeenteontvanger en van de penningmeester van de Kerkfabriek vast. Zij doet uitspraak over de geldigheid van de gemeenteverkiezingen alsmede over de geloofsbrieven van de verkozen leden (art. 79 Gemeentekieswet).
Het provinciaal college berecht zekere geschillen ontstaan in verband met de toepassing van de wetgeving op de openbare onderstand en de woonplaats van ondersteunden enz. De door de Bestendige Deputatie als administratief rechtscollege verleende beslissingen zijn, naar gelang de gevallen, voor cassatieberoep, voor hoger beroep bij de koning of voor beroep tot nietigverklaring bij de Raad van State vatbaar.
PROF. DR A. MAST
Lit.: H. van Mol, Les institutions provinciales. Les novelles (Bruxelles 1932); M. P. M. Vauthier, Précis du droit administratif de la Belgique (Bruxelles 1937); Eug. Bernimolin, Les institutions provinciales et Communales de la Belgique (Bruxelles 1891).