(van Eng. cock-tail, hanestaart, Fr. coquetelle, haantje), is de naam voor een ontelbaar aantal samengestelde dranken, die men American Drinks noemt. De cocktails rangschikt men onder de zgn. short drinks.
Het zijn dranken met een vrij hoog alkoholgehalte, die men in kleine hoeveelheid (vandaar short drinks) in kleine glazen serveert. Dit in tegenstelling met de long drinks, waarvoor grote glazen gebruikelijk zijn (z cobblers). Cocktails zijn in hoofdzaak mengsels van gedestilleerde dranken, zoals genever, whisky, cognac, rum, dikwijls onder toevoeging van een weinig vermouth, sap van sinaasappel, citroen of grenadine, enige druppels elixer, enz. Sommige cocktails worden in een zgn. shaker geschud voor zij in het glas komen.
Bij andere doet men dit niet, doch giet men de dranken direct in het glas, zodanig dat de verschillende soorten zich in gescheiden lagen blijven vertonen. Uit al die ingrediënten kunnen, zoals begrijpelijk, in oneindige variatie, mengsels worden samengesteld.Het gebruik van cocktails en dergelijke dranken vond in de loop van de 20ste eeuw grote verbreiding, doch was toch reeds voordien bekend, zij het meestal in eenvoudiger vorm. Zo bijv. het „Knickebeinchen” in Duitsland, een eierdooier, drijvend in enige verschillende likeuren, die zorgvuldig in gescheiden lagen in het glas werden gebracht.