of Rivier van Kediri, na de Solo de grootste rivier van Java, ontspringt op de westelijke helling van de Ardjoeno, stroomt door de vlakte langs de oostelijke helling van de Kawi en neemt daar vele beken op, o.a. de Lesti, die van de Smeroe komt. De Brantas stroomt daarna in het verlengde van de richting der Lesti, van het O. naar het W., ten Z. van de Kawi en de Keloed (Kloet) en ten N. van de Goenoeng Kidoel, buigt zich vervolgens om de Keloed heen en bereikt de vlakte van Kediri.
Daarna wendt zij tegen de voet van de Wilis naar het N.N.O. en stroomt langs de hoofdplaats Kediri. Nadat zij de Kali Widas opgenomen heeft, stroomt zij oostwaarts door een alluviale vlakte, die aanvankelijk smal is, later breder wordt. Bij Melirip, beneden Modjokerto, splitst de Brantas zich in twee takken: de Kali Soerabaja (in Soerabaja en dicht bij deze stad Kali Mas geheten) en de Kali Porong.In de Kali Soerabaja, bij Melirip, bevinden zich sluizen, waardoor het mogelijk is, alle Brantaswater door de Kali Porong te leiden. Hierin, bij Lengkong, bevindt zich een stuw, terwijl op korte afstand bovenstrooms zich de inlaatsluizen van het Mengetan- en Porongkanaal bevinden die de delta tussen de genoemde rivieren (de Sidoardjo-delta) bevloeien.
Ca 1930 bleek uit een officieel rapport dat het debiet van de Brantas op zorgwekkende wijze achteruitging. Als voornaamste oorzaak werd de toenemende ontbossing van de bergen in het Brantas-stroomgebied aangegeven. Om het debiet te verhogen werd de bouw van een groot stuwbekken (wadoek) en reboisatie der berghellingen voorgesteld. Alleen met het laatste werd een begin gemaakt, maar het is te vrezen, dat in de bezettingsjaren en later veel bos is vernield.
In Jan. 1947 werd de Sidoardjo-delta door Nederlandse troepen, die tot dusver een linie hadden verdedigd die op 15 tot 35 km van de stad Soerabaja liep, bezet. De Republikeinse troepen antwoordden hierop met het dichthouden van de sluizen bij Melirip en het vernielen van de inlaatsluizen vóór de Lengkong-stuw, waardoor de delta onder water liep. Daarop werden in de volgende maand Modjokerto en het sluizencomplex bezet. De vernielde irrigatiewerken werden snel hersteld, zodat de delta weer droogviel en de bevolking naar haar woonplaatsen kon terugkeren.