Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 26-08-2022

Bok, edward william

betekenis & definitie

(Den Helder 9 Oct. 1863 - Lake Wales 9 Jan. 1930), Amerikaans journalist en filanthroop van Nederlandse herkomst, op zijn 6de jaar naar de V.S. gekomen, ging reeds jong in de journalistiek en werd in 1889 redacteur van het Ladies Home Journal, in 1883 opgericht door Cyrus Curtis, die hiermee de eerste steen legde voor het machtige Curtis-concern. Door dit tijdschrift, waarvan de prijs slechts 10 dollarcent per exempl. bedroeg, dat zich met huishoudelijke aangelegenheden bezighield en raad gaf in liefdeserikelen enz., oefende Bok grote invloed uit op het denken en doen der Amerikaanse burgerij, richtte zich tegen de emancipatie der vrouw en haar intrede in het beroepsleven (hoewel niet te ontkennen valt, dat het blad de toenemende belangstelling der Amerikaanse vrouw voor openbare aangelegenheden stimuleerde) en bevorderde in het algemeen het ideaal der middelmatigheid en culturele uniformiteit, van comfortverwerving als belangrijk levensdoel en het streven naar succes in dit leven volgens de sociaal aanvaarde normen van die tijd.

Bok’s opvattingen oefenden door dit tijdschrift onmiskenbaar grote invloed uit op de levenstoon en in het algemeen de ideologie van het Amerikaanse volk. Op journalistiek gebied was het tijdschrift iets nieuws, daar het brak met de gewoonte, zich door de binnenkomende kopij te laten leiden, maar de redactie de aard van het tijdschrift deed bepalen, ook wat betreft de belletrie die er in verscheen, een opvatting waarvan in die tijd de „muckrake” magazines de uiterste consequentie zouden trekken. Het blad zag onder Bok’s leiding zijn oplagen kolossaal groeien. Het stond hierin niet alleen: in de jaren ’80 en ’90 begonnen de, steeds talrijker, periodieken der V.S. de grote oplagen te bereiken die haar sindsdien kenmerken. (Van 1860 tot 1900 nam het aantal in de V.S. uitgegeven maandbladen alleen reeds toe van 280 tot ruim 1800). In 1919 trok Bok zich uit zijn werk terug, dat hem zeer rijk had gemaakt, en besteedde verder zijn aandacht aan de beste wijze waarop hij zijn verworven fortuin te algemenen nutte kon besteden. O.a. stichtte hij in 1923 de „Bok’s Vredesprijs” van 100.000 dollar, voor het beste plan, een blijvende wereldvrede te verwezenlijken, waarbij o.a. de bedoeling voorzat, de V.S. in de Volkenbond te brengen.PROF. DR A. N. J. DEN HOLLANDER

Bibl.: The Americanization of Edward Bok (N.Y. 1920 e.v., Den Haag 1923); Dollars Only (N.Y. 1926); How the Y.M.C.A. made good (Philadelphia 1919); Perhaps I am (N.Y. 1928); Why I believe in Poverty as the richest Experience a boy can have (N.Y. 1915).

< >