een stad en kreishoofdstad in het Land Hessen, ligt 80 m boven de zeespiegel op de linkeroever van de Rijn aan de mond der Nahe, over welke rivier de oude Drususbrug en een spoorwegbrug voeren, en is een hoofdstation van de spoorwegen Mainz-Koblenz en Worms-Bingen. De stad telt (1939) 16.502 inw. en heeft een middeleeuws stadhuis.
Sigarenfabrieken, bierbrouwerijen, wijnbouw, wijnhandel en scheepvaart vormen de middelen van bestaan. In de nabijheid bevinden zich de gerestaureerde burcht Klopp en de Rochusberg met de Rochuskapel. Beneden de stad ligt het Bingerloch, vroeger een zeer gevaarlijke doorgang voor de schepen, die echter in 1834 verbreed en bevaarbaar gemaakt is. Midden in de stroom verheft zich de zgn. Muizentoren, waar volgens de sage de hardvochtige aartsbisschop Hatto II van Mainz in 969 tijdens een hongersnood door de muizen verslonden werd.Bingen behoorde onder de naam Vincum of Bingium in de tijd der Romeinen tot Belgisch Gallië en was een stad der Wangionen. De Romeinse veldheer Drusus bouwde er waarschijnlijk in het jaar 13 v. Chr. een kasteel, waarvan de overblijfselen zich bij de ruïne Klopp bevinden, en een brug over de Nahe. De stad was in het laatst der 10de eeuw in het bezit der aartsbisschoppen van Mainz, die haar in 1437 aan het Mainzer Domkapittel afstonden. In het kasteel Klopp werd keizer Hendrik IV in 1105 door zijn zoon gevangen gehouden. In 1254 trad Bingen tot de Rijnse stedenbond toe.
In de 17de eeuw had het in de oorlogen veel te lijden. Van 1797-1814 behoorde Bingen tot Frankrijk en in 1815 kwam het aan het groot-hertogdom Hessen. Volgens de sage ligt bij Bingen de Nibelungenschat in de Rijn verborgen (zie Nibelungenlied).
In Wereldoorlog II was het Duitse bruggenhoofd Bingen-Mainz op de westelijke Rijnoever een onderdeel van het Duitse Westwall-vestigingssysteem. Dit bruggenhoofd werd door het 3de Amerikaanse leger onder generaal Patton 18 Mrt 1945 aangevallen; daags daarop waren Bingen en Mainz reeds veroverd en was het geduchte bruggenhoofd totaal opgeruimd.
Lit.: J. Como, Alt-Bingen, 2 dln (1927).