(Frans: Bienne), districtshoofdstad in het Zwitserse kanton Bern, op 442 m hoogte aan het Bieler meer en aan de voet van de Jura, is kruispunt van de spoorwegen naar Bazel, Herzogenbuchsee, Bern en Neueville en ligt in een vruchtbare omgeving. De stad telt (1941) 41.219 inw., voor het merendeel Duits-Zwitsers en meest Protestanten, die vnl. van de horloge-industrie en machine-, spijker-, cement- en papierindustrie leven.
Er zijn belangrijke spoorwegwerkplaatsen. Het middeleeuwse hooggelegen kerngedeelte der stad werd in 1935 geheel vernieuwd. Biel ligt op de Frans-Duitse taalgrens.Biel is de belangrijkste plaats aan het Bieler meer (42 km2), dat het uit het Neuenburger meer (meer van Neuchâtel) komende Zihlkanaal en door het Hagneckkanaal of Aarekanaal, dat bij Aarberg in de Aare komt, een deel van het water der Aare opneemt. Van de Z.W. oever strekt zich een smalle landtong tot bijna het midden van het meer uit, het St Pieterseiland, waarop in 1765 J.-J. Rousseau korte tijd verblijf hield. Zijn woning is gerestaureerd. De spiegel van het meer ligt 432 m hoog; de grootste diepte is 75 m. Aan de Z.O. oever ligt het vissersdorp Lüscherz in de nabijheid van het Aarekanaal.
Belangrijk is te Biel het museum van Schwab met vele overblijfselen van paalwoningen. Een kabelspoorweg voert naar het ten W. van de stad gelegen gezondheidsoord Magglingen, 900 m boven de oppervlakte der zee, met een groot park.
De plaats, die reeds in oorkonden van 1141 vermeld wordt, was het eigendom van de bisschop van Bazel en werd in 1230 tot stad verheven. Om haar privilegiën te beschermen, sloot zij in 1279 met Bern een verbond, dat later herhaaldelijk vernieuwd werd. Bovendien sloot zij in 1344 met Freiburg en in 1382 met Solothurn eeuwige verbonden. Door deze bondgenootschappen gold Biel sedert de 15de eeuw als een plaats, behorende tot het Eedgenootschap, kreeg in de 17de eeuw zitting in de Bondsdag en was een vrijstaat onder de opperheerschappij van de bisschop. In 1798 werd Biel bij Frankrijk en in 1815 bij het kanton Bern ingelijfd.
Biel is ook de naam van een dorp aan de Rhône (Wallis) tussen Brig en Gletsch.