is een kunstmatige zwarte verfstof, verkregen uit dierlijke stoffen als beenderen, leder of ivoor, derhalve ook ivoorzwart genoemd. De fijn gemaakte beenderen worden van vet en lijmstoffen ontdaan, gemalen en vervolgens in kroezen verkoold.
Bij deze droge destillatie wordt een product verkregen, dat 10-20 pet koolstof bevat. De rest bestaat uit anorganische zouten. Na de destillatie wordt de massa nog eens fijn gemalen. De anorganische as kan evt. nog door behandeling met zoutzuur verwijderd worden, toch bevatten de meeste soorten nog de bovengenoemde bestanddelen. Het s.g. bedraagt ca 2,8. Beenzwart is niet oplosbaar in water en alkali, wordt echter door zuren aangetast.
Het kan practisch met alle verfbindmiddelen verwerkt worden en wordt dan ook in de verf-, evenals in de schoensmeerindustrie op vrij grote schaal gebruikt. Aangezien het echter niet de diepte van gasroet bezit, wordt het voor zwarte lakken, die aan de allerhoogste eisen moeten voldoen, niet toegepast. Speciale soorten (lakzwart, Parijs zwart) bevatten meestal nog Berlijns blauw, waardoor een diepere tint verkregen wordt.Lit.: H. Wagner, Die Körperfarben; G. Plessow, Die Anstrichstoffe; W. v. Wüllen-Schölten, Körperfarben -Tabellen.