(1), een druk bezochte badplaats en cownty borough met (1946) 75 350 inw. in het Engelse graafschap Somerset, gelegen in het dal van de Avon, tegen de heuvels, die dit dal omgeven. Het klimaat is zacht.
Bath heeft de enige warme bronnen die Engeland rijk is, met een temp. van 40-48,9 gr. G. Zij leveren dagelijks 20 000 hl. De 25 000 bezoekers per jaar maken van dit water gebruik of volgen in Bath een kuur tegen jicht, rheumatiek, nierlijden of ischias. Reeds in de Romeinse tijd was Bath een badplaats, onder de naam Aquae Sulis; van de Romeinse badhuizen zijn nog overblijfselen aanwezig. In de 12de eeuw had het lakenindustrie en was het een bisschopszetel. Als badplaats herleefde het ca 1650 en het beleefde een bloeitijd in de 18de eeuw, vooral ook door de organisatie van den ceremoniemeesterLinks: de Westelijke f agade van de Abdij van Bath, daterend uit de 7de eeuw. Rechts: detail van het ladderwerk op een der torens waarlangs engelen op en af gaan, een visioen dat bisschop Kig, inspireerde tot herbouw van de kerk in 1499 Richard Nash („Beau Nash”) (1674-1762). Door de voorkeur van den prins-regent voor Brighton en de opening van tal van badplaatsen op het continent werd Bath meer en meer de woonplaats van gepensionneerde officieren en invaliden. In de 20ste eeuw herleeft het echter opnieuw.
Bath dankt zijn tegenwoordig aspect vnl. aan de beide architecten John Wood, vader en zoon (gest. resp. 1754 en 1782), die de stad in Palladiostijl optrokken. Vele huizen dragen gedenkstenen ter herinnering aan hun roemruchte bewoners. De voornaamste gebouwen zijn de Grand Pump Room (1796, bekend uit de „Pickwick Papers”), de Romeinse baden, de Abbey Church, in 1499 begonnen en in 1616 voltooid (met een 50 m hoge toren en met talrijke grafmonumenten, o.a. van Malthus en Nash) en de uit de 18de eeuw daterende Guildhall. De stad werd in Wereldoorlog II door Duitse bomaanvallen ernstig beschadigd.
DR H. J. KEUNING
Lit.: R. A. L. Smith, Bath (Batsford 1944); Bryan Little, The Building of Bath (London 1947); A. Barbeau, Une ville d’eaux anglaise au XVIIIe siècle.
(2) is een buurtschap met (1930) 192 inw.en met Rijksinklaringskantoor voor de scheepvaart van en naar België, in de Bathpolder (Zeeland) en behorende tot Rilland-Bath*.