Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 05-01-2022

Bari

betekenis & definitie

een der belangrijkste Niloten*-volken, wonend op de grens van Oeganda en de AngloEgyptische Soedan aan beide oevers van de Witte Nijl. De cultuur der Bart komt overeen met die der overige Niloten.

Taalkundig behoren zij met nog enige andere volken tot de Bari-afdeling der (Niloto-Hamietische) Bari-Masai-taalgroep, die gekenmerkt is door een Hamietische bouw, maar op Nilotische grondwoorden berust.Het publieke leven vertoont de volgende kenmerken: De stammen zijn onderverdeeld in patriarchale clans, die elk speciale voedsel- en dierlijke taboes kennen. Uit een van deze clans komen alle regenmakers van betekenis voort; deze geldt als de voornaamste. Bovendien spelen vooral in huwelijksaangelegenheden de leeftijdsklassen een voorname rol. De Bari worden op twee verschillende wijzen onderscheiden, nl. in hen, die „het water kennen”, d.w.z. de regenmakers en hun helpers (waartoe ook slaven behoren) en in de overige stamleden, waartoe zowel hoofden, vrijen als slaven behoren. De andere verdelmg is in vrijen en slaven. Beide onderscheidingen lopen door elkaar heen.

De machtige opperhoofden zijn tevens regenmakers; er zijn evenwel ook hoofden van lager rang, die deze functie niet hebben en enkele hoofden, die een andere magisch-religieuze functie hebben. Ondergeschikt aan den regenmaker zijn de medicijnmannen en magiërs, die elk specialist zijn op een bepaald terrein.

Het is waarschijnlijk dat de slaven tot een oorspronkelijke niet veetelende bevolking behoren, te zamen met de eveneens niet tot de Bari-clans behorende jagers, vissers en smeden. Zij werden onderworpen en opgenomen door het uit het Oosten komende herdersvolk der eigenlijke Bari. Over de godsdienst van dit volk kan men zich niet een even duidelijk beeld vormen als bij Shilloek en Dinka; waarschijnlijk komt hun geloofsvoorstelling met die van deze Niloten overeen.

PROF. DR H. TH. FISCHER

Lit.: C. G. Seligman, Pagan tribes oftheNilotic Sudan (London 1932): Idem, The Bari. Journal R. Anthr. Inst. LVIII (1928).

< >