heet een meer inZ.O.-Siberië, gelegen tussen 510 28' en 55° 50' N.Br., 103° 45' en i io° 20' O.L. v. Gr.
Het is het grootste zoetwatermeer in Azië, naar de inhoud het tweede meer in dit werelddeel. Met een waterspiegel, gelegen op 452 m boven zeeniveau, beslaat het een oppervlakte van 34 180 km2. De lengte is 660 km, terwijl de breedte varieert van 25 tot 82 km; de omtrek bedraagt 2100 km. De oevers hellen steil naar het midden; de gemiddelde diepte bedraagt 250 m, de grootst gemeten diepte is 1521 m, d.w.z. 1070 m onder zeeniveau. De inheemse bevolking (Boerjaten) noemen het Dalajnor, d.i. Heilig Meer; de Russen spreken van Bajkdl of Bajkalskoje ózero (Bajkal-meer), de Chinezen duiden het aan met Pechaj.
De naam is een verbastering van de Tataarse woorden Baj-koel, d.i. Rijk Meer.Het Baikal-meer is aan alle zijden door gebergten omgeven, die zich soms tot boven 1000 m verheffen. Het heeft 27 eilanden, vrijwel alle nabij de oevers gelegen; het grootste is Olchom met een oppervlakte van 625 km2. Het meer kan in drie delen onderscheiden worden: het Z.W. deel tot aan de mond van de Selenga, het midden van de mond van de Selenga tot aan de baai van Bargoezin en het noordelijke, grootste deel. Ruim 350 waterlopen monden in het meer uit; van betekenis zijn alleen de Selenga, Toerka, Bargoezin en Boven-Angara. De Beneden-Angara is de enige rivier, die uit het meer vloeit.
De westelijke oever is zeer steil; hier strekt zich van de mond van de Beneden-Angara naar het N. de Primórsky Chrebét (Zeerug) uit. Eveneens steil is de Z.O.-oever, waar de Chamar Daban-keten (tot 1800 m) aan de oostzijde zich verheft. Ten N. van de mond van de Selenga ligt het OelanBoergasy-gebergte, ten N. van de Bargoezin de Bargoezinsky-Chrebét. Al deze bergruggen worden door rivieren doorsneden, waardoor dalen gevormd zijn en delta’s in het meer worden opgebouwd.
Medio Dec. vormt zich een ijsdek op de waterspiegel dat zich bij uitstek leent voor transport. Eind Apr. of begin Mei smelt het ijs. Tot midzomer treedt dan veelvuldig mist op, vooral in de morgenuren, hetgeen een belemmering is voor de scheepvaart. De ijsvrije periode varieert van 210248 dagen. Als gevolg van het smelten van de sneeuw is de waterstand het hoogst in Aug. (verschil in peil 1-2 m). De temperatuur schommelt tussen 3,5 en 4,5 gr.
C. Meer en oevers vormen een apart klimatologisch gebied. De fauna onderscheidt zich door grote eigenaardigheden: sponsdieren, zeehonden (nerpa) enz.
Daar de Angara per sec. 1800 m* water afvoert wil men deze geweldige kracht omzetten in electrische energie en omdat zij tot 20 km van het meer niet bevriest is de mogelijkheid hiertoe aanwezig. Een stuwdam met een groot krachtstation (Angarostroj) zal gebouwd worden.