Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 17-06-2022

Administratie

betekenis & definitie

(1) is elke stelselmatige, schriftelijke vastlegging en ordening van gegevens, samengesteld met het doel een overzicht van deze gegevens te verkrijgen in hun geheel en in hun onderling verband. Niet alle losse gecompileerde verzamelingen van aantekeningen kan men als administratie qualificeren.

Daartoe moet voldaan zijn aan de eis van stelselmatige aantekening en ordening, terwijl de aantekeningen met een bepaald doel moeten zijn gemaakt. Aldus omschreven kent men velerlei vormen van administratie, waaronder ook het boekhouden (z koopmansboekhouding). Het spraakgebruik maakt geen verschil tussen administratie en boekhouden, maar gebruikt de woorden door elkander. Zo wordt gesproken van kostprijsadministratie of kostprijsboekhouding, magazijnadministratie of magazijnboekhouding enz.; meestal echter van bevolkingsboekhouding, woningboekhouding e.d.(2) wordt ook in het bijzonder gebruikt voor het bestuur van de Staat, de provinciën, de waterschappen, de gemeenten en grote maatschappijen; in de V.S. verstaat men onder „the Administration” het gehele staatsbestuur, den President daaronder begrepen.

(3 militaire) geschiedt bij de compagnie en overeenkomstige eenheden door het administratief kader, (sergeant-majoor-, opperwachtmeester-administrateur) onder verantwoordelijkheid van den commandant van het betrokken onderdeel en onder toezicht van den administrateur van het korps, een officier, tot het dienstvak der militaire administratie behorend. Deze is comptabel ambtenaar, hij verzamelt de stukken, die, na door den korpscommandant te zijn goedgekeurd, via de betrokken afdeling van het Ministerie van Oorlog aan de Algemene Rekenkamer ter verificatie worden ingezonden. De administratie geschiedt aan de hand van het door den Minister van Oorlog vastgesteld Reglement van administratie.

< >