Gepubliceerd op 21-06-2017

Gaan

betekenis & definitie

zie ook daargaje; daar gaat-ie weer voor niets; dat gaat nergens over; gaan als een banaan; gaat-ie lekker; groot/zwaargaan; hardgaat-ie; het gaat als geitenkeutels; op leuk gaan; te gek gaan op; uit de broek gaan:

1. - over,zich bezighouden met; behandelen; bespreken: de minister van financiën gaat over geld. Gaan over iemandis ‘zorg dragen voor iemand; verantwoordelijkheid hebben over iemand’: de dokter gaat over de patiënt.Modieuze uitdr. die eind jaren tachtig in zwang gekomen is.

Henry de By en Ad Fransen onderzochten de kwaliteit van het commissarisschap van Nordholt en stuitten op een opmerkelijk verschil tussen diens publicitaire en politionele effectiviteit en op de onweerstaanbare neiging van de commissaris om zich te bemoeien met dingen waar hij niet over gaat en te beweren wat hij niet weet. (HP/De Tijd, 28/01/94)

De ministers die over de misdaadbestrijding gaan, Van Thijn (binnenlandse zaken) en Hirsch Ballin (justitie), menen dat er grenzen aan undercoveroperaties zijn, die op ethische gronden niet mogen worden overschreden. (Trouw, 25/03/94)

Die abri’s zijn van een ander bedrijf. Daar ga ik niet over. (HP/De Tijd, 22/04/94)

Brad Chase die bij Microsoft gaat over ‘personal operating Systems’, wist vorig jaar september al te vertellen dat er waarschijnlijk geen nieuwe dosversie meer komt... (PC Active, mei 1995)

Nee, ik houd Wim dit persoonlijke standpunt niet voor als een beleidsoptie. Daar ga ik nu eenmaal niet over. (Elsevier, 06/05/95)

2. - voor,kiezen voor; streven naar; trachten te krijgen. Modieuze uitdr. Vertaling van Engels to goforen voor het eerst opgekomen in de sportverslaggeving. Misschien wel ontleend aan het jargon van Amerikaanse aerobicsfana- ten. Hun motto luidt immers gofor the burn!‘je moet proberen de pijngrens te overschrijden’. Dit anglicisme drong rond 1984 onze taal binnen, ten tijde van de Olympische Spelen in Los Angeles. De Amerikaanse atleten, met Reagan op kop, verklaarden toen eensgezind dat ze uitsluitend voor het goud gingen: we’re goingforgold. Wellicht namen Nederlandse supporters dit idioom toen over. Reagan gebruikte de uitdr. in 1985 overigens ook m.b.t. de belastinghervormingen. Een Britse luchtvaartmaatschappij maakte er in 1986 een reclameslogan van (Gofor it America)om meer Amerikaanse toeristen naar Europa te lokken. We gaan ervoorwerd als reclamekreet ook overgenomen door de NS.

Heeres wist precies wat hij wilde. ‘Ik ga voor het grote geld, ik wil het bedrijfsleven in.’ (Elsevier, 26/06/93)

Ook in Bosnië gaat hij voor goud. (Vrij Nederland, 11/09/93)

Ik ga helemaal voor B(ad) films en Mexicaanse horrorfilms. (Oor, 02/10/93)

Nee, je vindt hem hartstikke leuk, je gaat voor hem of je vindt hem verschrikkelijk. (Nieuwe Revu, 16/02/94)

In dat type wedstrijden ligt zijn toekomst: toeslaan in de race tegen de klok en ‘gaan’ voor de eindzege. (Trouw, 18/08/94)

3. uit mekaar-,in extase, opgewonden raken (bijv. van muziek): van deze plaat ga je helemaal uit mekaar.Jeugdtaal jaren tachtig. Gehoord op een Nederlands radiostation (02/07/88). Syn. uit je dak gaan; uitde/zijn bol gaan.

< >