Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Spinazie

betekenis & definitie

Spinazie is een voorjaarsgroente (Spinacea oleracea), welke algemeen als een buitengewoon waardevolle bladgroente wordt opgevat; speciaal als een geschikt voedsel voor kinderen.

Samenstelling: eiwit 2,1%; vet 0,3%; koolhydraten 1,7-2,1%; ruwvezel 0,5-0,9%; aschbestanddeelen 1,5-2,1%; water 93%; verbrandingswaarde 200 calorieën per kg.

Het eiwit bevat 2,72% cystine en 1,85-4,3% tryptophaan; 6,95% arginine; 8,2% lysine en 2,3% histidine.

De hoeveelheid organische zuren die er in voorkomt bedraagt 0,3-0,8%; oxaalzuur is hiervan het hoofdbestanddeel; daarnaast komen ook citroenzuur en appelzuur voor. Spinazie bevat een hoog aschgehalte voor zulk een overigens waterrijk product. Naast het in alle planten veel voorkomende kalium bevat spinazie ook vrij veel calcium. Dit laatste komt echter vanwege het aanwezige oxaalzuur niet voor het lichaam beschikbaar, daar zich calciumoxalaat vormt, dat onoplosbaar is. Per kg droge stof bevat spinazie ongeveer 1000 mg ijzer, 140 mg mangaan, 10 mg koper.

Verder is spinazie een rijke bron voor vitaminen A en C.

De bijzondere voedingswaarde van spinazie moet toegeschreven worden aan verschillende factoren: 1e. de samenstelling en verteerbaarheid van het eiwit; 2e. de aanwezigheid van veel ijzer en koper en 3e. het hooge gehalte aan vitamine A en vitamine C.

< >