Arginine is een aminozuur met de chemische samenstelling C6H14O2N4. Dit aminozuur moet in voldoende hoeveelheden in het voedsel aanwezig zijn, daar het niet door het lichaam gemaakt kan worden. Wel schijnt arginine gedeeltelijk door histidine vervangen te kunnen worden. Groote hoeveelheden arginine geven aanleiding tot de uitscheiding van creatine en creatinine met de urine. Het gehalte aan arginine is in lijnzaadeiwit 16% en in maiseiwit 8,7%, hetgeen ook tot uiting komt in de creatineuitscheiding. Caseïne bevat 7,4% en edestine 27% arginine, terwijl grondnoten- en cocosnoteneiwit resp. 12,5% en 16% bevatten. Arginine heeft slechts weinig invloed op het ontstaan van nierontstekingen.
In de dierlijke eiwitten is het gehalte zeer varieerend. In melk 7,5%; vleesch van 13-21%; in vischeiwit is het gehalte laag: 6-8%, behalve in sardine-eiwit (protamine) met 28%. Garnaleneiwit bevat 20% arginine; ei-eiwit 12%; eigeel 14,5%. De granen hebben een laag arganinegehalte, van 3-6,5%; rijst echter 13-18%; de globulinen der granen varieeren in arginine-gehalte van 15-28%; de glutelinen van 10-23%. In het peulvruchteneiwit komt van 11-15% arginine voor; in noteneiwit 20-30%; in oliehoudende zaden 23-28%; in de meeste groenteneiwitten 10-20%.