Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Appelzuur

betekenis & definitie

Appelzuur is een organisch zuur dat zich in het sap van plantenmateriaal bevindt. In het bijzonder in enkele vruchten wordt het in belangrijke hoeveelheden aangetroffen. Voor de bereiding van appelzuur maakt men gebruik van onrijpe lijsterbessen. De chemische formule voor appelzuur is: C4H6O5.

Het hoogste gehalte dat in consumptie-fruit is aangetroffen, is in de Damson-pruim, bijna 2,5%. De kwee volgt dan met 1,6%. Aardbei 0,16%; grapefruit 0,08%; Yellow Transparantappel 0,97%; Delicious-appel 0,27%. De meeste groenten, zaden en wortelen zijn arm aan appelzuur. De tomaat bevat bv. slechts 0,05%. Jams zijn vaak rijk aan appelzuur; het gehalte varieert natuurlijk sterk. In appelwijn schijnt het practisch niet voor te komen.

Appelzuur wordt door het lichaam benut als energiebron. Of men er specifieke eigenschappen aan mag toeschrijven is niet bekend. Het linksdraaiende appelzuur is ook in groote hoeveelheden geheel onschuldig, terwijl het rechtsdraaiende appelzuur niet zoo goed verdragen schijnt te worden.

In het algemeen wordt appelzuur geheel verbrand waarbij het tevens een gunstigen invloed uitoefent op de zuur-base-huishouding, hetgeen blijkt uit het feit dat appelzuur een duidelijke verlaging van de hoeveelheid titreerbaar zuur in de urine geeft.

< >