Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Mineralen

betekenis & definitie

Mineralen zijn de anorganische bestanddeelen van het voedsel. Keukenzout is onder de mineralen, welke aan het voedsel worden toegevoegd, wel de belangrijkste. Onder bepaalde omstandigheden worden ook calciumcarbonaat, fosforzure kalk, mangaanzouten, ijzer-en koperverbindingen aan het voedsel toegevoegd. Noodzakelijk zijn: calcium, natrium, kalium, magnesium, mangaan, kobalt, koper, ijzer, jodium, bromium, fosfor, arsenicum, zwavel, fluor, silicium, aluminium en chloor.

Het menschelijk lichaam bestaat voor ongeveer 96,5% uit organische verbindingen en voor 3,5% uit anorganische of minerale bestanddeelen, welke laatste als volgt zijn verdeeld: calcium 1,90%; fosfor 0,95%; kalium 0,33%; zwavel 0,16%; chloor 0,08%; natrium 0,08%; magnesium 0,037%; jodium 0,014%; fluor 0,009%; ijzer 0,005%; bromium 0,003%; aluminium 0,001%; silicium 0,001%; mangaan 0,001% en koper in sporen.