Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Kindermeel

betekenis & definitie

Kindermeel is een soort meel, welke speciaal geschikt is gemaakt voor de voeding van zuigelingen. Door verhitting van het meel met zuren en diastase wordt het zetmeel gedeeltelijk in suikers omgezet, waardoor de verteerbaarheid grooter wordt. Tevens wordt door deze behandeling het eiwit in gemakkelijker opneembare afbraakproducten (albumosen) omgezet.

Nu worden er nog verschillende voedingsstoffen aan toegevoegd om de voedingswaarde te verhoogen, daar de hoeveelheden eiwit, vet en mineralen in het meel onvoldoende zijn. Hiertoe maakt men gebruik van melkpoeder of gecondenseerde melk. Er bestaan tallooze soorten kindermeel, alle min of meer gelijk in chemische samenstelling, maar verschillend wat de grondstoffen betreft.

Voor de bereiding van Molenaar’s kindermeel wordt uitgegaan van rijst. Nestle's kindermeel bestaat uit de fijngemalen korst van een op bijzondere wijze gebakken soort roggebrood, waaraan suiker en gecondenseerde melk zijn toegevoegd.

< >