Gecondenseerde melk is melk, welke onder luchtverdunning, al of niet onder toevoeging van suiker, ingedikt is bij een temperatuur van ± 70° C. Behalve volle melk kan ook ondermelk of afgeroomde melk gecondenseerd worden. Ongesuikerde gecondenseerde melk wordt alleen uit volle melk bereid. De gesuikerde gecondenseerde melk is tevens onbeperkt houdbaar, terwijl de ongesuikerde producten nog gesteriliseerd moeten worden (men rekent per 7-8 l melk 1 kg suiker). Gecondenseerde melk kan gewone melk vervangen. Vooral in Engeland en Amerika wordt dit product veel gebruikt. Al naar gelang de samenstelling van het uitgangsproduct verschillend is en meer of minder suiker toegevoegd wordt, wisselt de samenstelling van de gecondenseerde melk.
Gesuikerde gecondenseerde melk bevat van 8-13,7% vet; 7,3-11,4% eiwit; 11,6-17,6% melksuiker; 36,1-44.6% rietsuiker en 1,6-3,4% asch. Ongesuikerde gecondenseerde melk bevat 8,2-11,9% vet; 8-10%
eiwit; 11,1-16% melksuiker en 1,6-2,5% asch.
Gecondenseerde afgeroomde melk bevat 0,1-0,9% vet; 7,6-12,3% eiwit; 10,9-17% melksuiker; 30,4-52.6% rietsuiker en 1,6-2,9% asch.