Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Kindermelk

betekenis & definitie

Kindermelk is in het algemeen melk, welke onder bijzonder hygiënische maatregelen gewonnen is. Ook verstaat men hieronder de melkpreparaten, welke hieruit bereid zijn onder toevoeging van verschillende stoffen, waardoor de samenstelling meer op die van moedermelk gelijkt. Zie hiervoor ook onder Modelmelk.

Het toevoegen van verschillende stoffen aan de koemelk heeft plaats omdat de samenstelling van de moedermelk anders is dan die van koemelk.

Koemelk: eiwit 3,4%; vet 3,3%; koolhydraten 4,6%; mineralen 0,7%; water 88%.

Vrouwenmelk: eiwit 1,3%; vet 3,8%; koolhydraten 6,8%; water 87,8%.

Om koemelk zoodanig te wijzigen dat ze overeenkomt met de samenstelling van vrouwenmelk is ondoenlijk, daar behalve de hier aangegeven procentische samenstelling der voedingsstoffen, de voedingsstoffen zelve ook nog verschillend zijn. Zoo bevat bv. het eiwit van de moedermelk meer cystine dan het koemelkeiwit. Iets dergelijks zien we met het vet en de mineralen.

< >