Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Druivensuiker

betekenis & definitie

Druivensuiker is een in vele vruchten en andere plantendeelen voorkomende suikersoort, welke ook wel dextrose of glucose wordt genoemd. Behalve in het plantenrijk wordt druivensuiker ook in het dierlijk organisme aangetroffen, bv. in het bloed en in de lever. Zij ontstaat uit verschillende koolhydraten door de inwerking van enzymen en/of verdunde zuren. Dit heeft zoowel in de natuur plaats als in de industrie. In het laatste geval gaat men uit van stijfsel dat met diastase of verdunde zuren wordt verwarmd. Ook kan het uit rietsuiker ontstaan, waarbij dan tevens fructose gevormd wordt. In het groot wordt druivensuiker kunstmatig bereid uit aardappelzetmeel door dit te koken met een 1-2% zwavelzuuroplossing. In druiven komt het tot een gehalte van 15% voor. Druivensuiker vindt toepassing bij de bereiding van allerlei zoetigheden, hoewel het minder zoet is dan rietsuiker.