Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Bloed

betekenis & definitie

Bloed is de roode vloeistof, welke zich o.a. in het lichaam der zoogdieren bevindt en dat o.a. dient om de voedingsstoffen van de eene plaats van het lichaam naar de andere te vervoeren. Het bloed neemt nl. de stoffen op, die in den darm verteerd zijn, zooals zouten, koolhydraten en afbraakproducten van vetten en eiwitten. Het bloed voedt dus eigenlijk de verschillende lichaamscellen. Behalve dat het bloed de voedingsstoffen op de plaats brengt waar ze noodig zijn, neemt het bloed ook de afgewerkte producten van de stofwisseling op, om ze naar de uitscheidingsorganen te brengen als de nieren en de zweetklieren.

Bloed wordt als zoodanig weinig als voedsel gebruikt. Alleen versch opgevangen in de slachterijen kan het dienst doen bij de varkensmesterij en het voeden van pluimvee en levert dan zeer goede resultaten op. Doordat hit snel aan bederf onderhevig is vindt het weinig toepassing als zoodanig. Wel wordt bloed door de slagers in verschillende vleeschgerechten verwerkt, o.a. bloedworst.

Samenstelling: 18,5% eiwit; 0,5% vet; 0,1% koolhydraten; 0,9% aschbestanddeelen; 80% water; verbrandingswaarde 900 calorieën per kg.