Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Melk

betekenis & definitie

Melk is de vloeistof, welke gedurende eenigen tijd na de geboorte van het jonge dier, door de melkklieren van het vrouwelijke zoogdier wordt afgescheiden.

Samenstelling: Eiwit Melksuiker Vet Zouten Water

Vrouw 1,0 7,0 4,5 0,21 86,2

Koe 3,2 4,6 3,3 0,70 88,2

Geit 3,7 4,6 4,1 0,85 86,9

Schaap 5,1 4,2 6,2 0,93 83,6

Paard 1,9 6,6 1,1 0,31 90,1

Ezel 1,8 6,2 1,4 0,47 90,1

Melk is het meest volmaakte voedsel voor het jonge organisme en wel speciaal de soorteigen melk. Koemelk is heel anders van samenstelling dan vrouwenmelk en daardoor minder geschikt voor de zuigeling. Niettemin kan koemelk wel eenigszins de moedermelk vervangen, vooral wanneer eerst gedurende meerdere maanden moedermelk verstrekt is. Het is dan inderdaad het meest aangewezen voedsel in normale gevallen. Daar koemelk in verschillende opzichten anders is dan moedermelk wordt de samenstelling met behulp van water en suiker gewijzigd. Uiterlijk wordt hierdoor een product verkregen dat veel op de moedermelk gelijkt; wat de aminozuren, de vetzuren, de mineralen en de vitaminen betreft blijven de verschillen bestaan.

Behalve voor de zuigeling is melk ook een product dat veel door kinderen en volwassenen gedronken wordt. Daarnaast worden er ontelbaar vele gerechten met behulp van melk klaargemaakt, bv. soep, brood, pap, pudding, sauce, dranken als chocolade, koffie en thee, en via de zuivelproducten boter en kaas, wordt het aantal gerechten waarin melkbestanddeelen verwerkt zijn, nog grooter.

De in den handel gebrachte melk moet vollemelk zijn, d.w.z. er mag niets uitgehaald of aan toegevoegd zijn. Ze wordt zoowel rauw als gepasteuriseerd in den handel gebracht.