Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Venezuela

betekenis & definitie

Dit land, dat geen wijngaarden bezit, produceert alleen maar sterke dranken, zij het in geringe hoeveelheid. De belangrijkste sterkedrank van Venezuela is waarschijnlijk de Cocui (soms ook Cocuy), die wordt gemaakt van de agave cocui-plant.

Hij is de tegenhanger van de Mexicaanse dranken Tequila en Mescal. Al naar gelang de gebruikte distilleerketel en de gewenste zuiverheid kan het alcoholgehalte variëren van 40° tot 50°. Men drinkt hem doorgaans zoals hij is en niet, zoals in Mexico veel wordt gedaan, aangelengd met limonade of door vooraf eerst een hapje zout in de mond te nemen. Cocui heeft een heel typische smaak die wel wat weg heeft van de Tequila maar iets harder is. Venezuela produceert verder nog diverse soorten Rum, waarvan sommige heel goed zijn, en aguardientes. De fabricage van bier neemt ook toe, en bovendien worden in de omgeving van Caracas enkele likeuren gemaakt.Naast deze dranken is bij de Indianen favoriet de chicha, een drank die wordt gemaakt van gegiste maïs. Het is een grove, zure drank met een uitzonderlijk hoog alcoholgehalte die over het algemeen veel te ruw is om veel liefhebbers te hebben. Er wordt jaarlijks ongeveer 35 000 hl wijn ingevoerd.