1. veet. Bij de keuring van landbouwhuisdieren op fokdagen en andere keuringen en tentoonstellingen deelt men de dieren o.a. in verschillende l. in.
Men doet dit om l. de groepen dieren niet te groot te krijgen, daar dit de keuring ten zeerste zou bemoeilijken en 2. omdat dieren van verschillende leeftijden erg moeilijk met elkaar zijn te vergelijken, wat het exterieur betreft. Dit is een gevolg van het feit, dat de verschillende delen van het lichaam niet alle even snel ontwikkelen, zodat een jong dier totaal andere verhoudingen vertoont dan een oud. De verdeling, die men daarbij toepast, hangt vooral af van de grootte van de deelname aan de keuring. Wanneer zeer veel b.v. éénjarige dieren aan de keuring deelnemen, brengt men alle dieren in dezelfde maand geboren onder in één leeftijdsklasse.
2. (bosb.) L. noemt men in de bosbedrijfsregeling de klasse-indeling, die men voor de verschillende leeftijden van opstanden maakt, om een overzichtelijker beeld van de leeftijdsverhouding te verkrijgen. Dezel. klimmen op met 5, 10 en 20 jaren, al naargelang de omloop 25, 50 of 100 jaren bedraagt. Voor elke omloop heeft men dus 5 l. In het ideale normaalbos, dat in werkelijkheid niet voorkomt, zal de verhouding der verschillende l. gelijk zijn, d.w.z. zijn alle l. even groot. De leeftijdsklassen-verhouding van een werkelijk bos geeft dan aan in hoeverre deze van het normaalbos afwijkt. Deze vergelijking vormt de grondslag voor een opbrengstregelingsmethode, de z.g. leeftijdsklassenmethode, waarbij men de opbrengst zodanig regelt, dat de werkelijke leeftijdsklassen-verhouding, die van het normaalbos dichter zal gaan benaderen. Verder is voor de kaporde in het leegkapbedrijf de plaatelijke leeftijdsklassenverdeling van groot belang. In elke kapreeks moeten de leeftijden met de richting, waarin de gevaarlijke winden waaien, opklimmen, opdat de bij de kap gevormde open opstandsranden door een voorliggende opstand (die dus jonger is ) worden gedekt.
Het tabellarisch overzicht van de opstanden naar l, waaruit men de leeftijdsklassen-verhouding berekent, noemt men de leeftijdsklassen tabel of kortweg klassentabel. De overzichtskaart, waarop men de plaatselijke verdeling der l. door verschillende kleuren en tinten aangeeft, noemt men de klassenkaart.