is de hoeveelheid warmte, die bij verbranding (te specificeren bij constant volume of bij constante druk) vrijkomt, uitgedrukt in kcal (of kilo-joules) per g molecule (of per kg). De bepaling geschiedt onder zuurstofdruk in een stalen bom van Berthelot, die in een caloriemeter is geplaatst.
De waarden van de verbrandingswarmte vormen belangrijk materiaal voor de thermochemie. Verbrandingswarmte (bij constant volume) in kcal/g mol (of /g atoom):Zwavel 76,9 tot SO2
Koolstof (grafiet) 94.3 tot CO2
IJzer 89,2 tot Fe3O4
Aluminium 189,9
Waterstof (gas) 68.4
Methaan (gas) 210,8
Benzol (vl.) 782.3
Decaan C10H22 (vl.) 1610,2
Azijnzuur (vl.) 209.4
Ook van technische producten, steenkool, olie, voedingsmiddelen (calorische waarde!) bepaalt men op dezelfde wijze de verbrandingswarmte. In kcal/kg:
Anthraciet 7 500- 8 500
Petroleum 10 300-11 000
Lichtgas 5 250
Turf. 4 000
Vet 9 485
Suiker 3 946
Brood 2 500
Vlees (zonder vet) 1 000- 1 500
PROF. DR J. A. A. KETELAAR
Lit.: Lijst van tabellen, Ned. Chem. Ver. (1952), blz. 136. 25.