Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 18-10-2023

VERBRANDINGSWARMTE

betekenis & definitie

is de hoeveelheid warmte, die bij verbranding (te specificeren bij constant volume of bij constante druk) vrijkomt, uitgedrukt in kcal (of kilo-joules) per g molecule (of per kg). De bepaling geschiedt onder zuurstofdruk in een stalen bom van Berthelot, die in een caloriemeter is geplaatst.

De waarden van de verbrandingswarmte vormen belangrijk materiaal voor de thermochemie. Verbrandingswarmte (bij constant volume) in kcal/g mol (of /g atoom):Zwavel 76,9 tot SO2

Koolstof (grafiet) 94.3 tot CO2

IJzer 89,2 tot Fe3O4

Aluminium 189,9

Waterstof (gas) 68.4

Methaan (gas) 210,8

Benzol (vl.) 782.3

Decaan C10H22 (vl.) 1610,2

Azijnzuur (vl.) 209.4

Ook van technische producten, steenkool, olie, voedingsmiddelen (calorische waarde!) bepaalt men op dezelfde wijze de verbrandingswarmte. In kcal/kg:

Anthraciet 7 500- 8 500

Petroleum 10 300-11 000

Lichtgas 5 250

Turf. 4 000

Vet 9 485

Suiker 3 946

Brood 2 500

Vlees (zonder vet) 1 000- 1 500

PROF. DR J. A. A. KETELAAR

Lit.: Lijst van tabellen, Ned. Chem. Ver. (1952), blz. 136. 25.

< >