het op een na grootste eiland van Brits West-Indië, ligt aan de noordkust van Zuid-Amerika, vlak voor de mond van de Orinoco, groot 4830 km, telt (1950) 636000 inw. Het eiland Tobago, ten N.O. van Trinidad gelegen, behoort hiertoe administratief.
De bevolking bestaat uit blanken (Engelsen, Spanjaarden, Portugezen), afstammelingen van negers en uit Hindoestani.De N.O. kust en de zuidkust zijn steil en bergachtig, met weinig goede havens, maar in het W. is de kust vlak; het landschap stijgt hier geleidelijk naar het binnenland en bestaat uit vruchtbare vlakten, dalen en heuvels. De noordkust is hier en daar diep ingesneden, maar de meeste baaien worden versperd door rotsen, behalve die van Maracas en Las Cuevas. Over het algemeen moeten zeeschepen een eind uit de kust voor anker gaan. Drie bergketens doorkruisen het eiland van O. naar W. Tussen de noordelijke en de centrale keten is het landschap vlak en het bezit een goede afwatering, maar ten Z. van de centrale keten ligt een rotsachtig gebied, met weinig wateraanvoer. De hoogste top wordt bereikt in de Gerro de Aripo (945 m). De belangrijkste en vrij goed bevaarbare rivieren zijn de Caroni, de Ortoire en de Oropouche, die resp. het N.W., het Z.O. en het N.O. van het eiland afwateren. Andere rivieren zijn de Lebranche, de Nariva en de Guaycare. Het klimaat is tropisch, maar niet te warm. De droge tijd valt in de maanden Jan. tot Mei, met gem. 50 mm regen per maand.
De helft van het eiland bestaat uit akkergrond en landbouw is dan ook het voornaamste bestaansmiddel. Suiker, cacao, copra, citrusvruchten en groente worden het meest verbouwd. Er worden sinds enkele jaren gebieden geïrrigeerd voor rijst. Ook de bosbouw heeft betekenis. Van veel belang voor de gezonde economie van het eiland is de grote productie van ruwe olie (3 mill. ton in 1951), na Canada en Brits Borneo de grootste productie van het Britse rijk. De invoerlanden in volgorde van belangrijkheid waren in 1990 Groot-Brittannië (40 pct), Venezuela (20,6 pct), Canada (8,5 pct) en de V.S. (8,2 pct). Ingevoerd worden tarwe, tabak, rijst, vlees, machines en grondstoffen.
Er waren in 1950 ruim 1700 km goede, 2080 km secundaire wegen en 190 km spoorwegen op Trinidad. Bij de hoofdstad Port of Spain ligt het vliegveld Piarco, dat o.m. wordt aangevlogen door de K.L.M. Hier is ook een meteorologisch station gevestigd.
Trinidad werd in 1498 door Columbus ontdekt en naar de H. Drievuldigheid genoemd, doch de Spanjaarden namen eerst in 1588 het eiland in bezit. Later vestigden er zich Fransen, die een aantal bloeiende plantages aanlegden. In 1797 kwam het eiland aan Engeland. Na de afschaffing van de slavernij (1838) geraakte de plantagebouw in verval. Eerst door het invoeren van Hindoestani nam deze weer toe.
Lit.: Trinidad and Tobago Yearbook, with Section on Barbados (jaarl. sed. 1865); Trade Union Organization and Industrial Relations in Trinidad (Colonial No 215); G. Reis, The Government of Trinidad and Tobago, 3de dr. (Port of Spain 1947).