een woord afgeleid van het Engelse: teleprinter (verreschrijver) en: exchange (centrale). Het betekent dus een centrale, waarop verreschrijvers (z telegrafie) zijn aangesloten.
De verreschrijver was aanleiding dat particulieren zelf gingen telegraferen en de abonné-telegraafdienst ontstond, met als grootste onderdeel de Telexdienst. Iedere abonné kan dus zijn verreschrijver verbinden of laten verbinden met een andere abonné en hem geschreven berichten, hetzij op een band, hetzij op een blad papier, doorgeven. Wat aan de ene zijde op de tot verreschrijver ingerichte schrijfmachine getypt wordt, komt van de andere zijde in getypte vorm terug. Men kan daarbij gebruik maken van bestaande telefoon- of telegraafgeleidingen en -netten, dan wel van een speciaal voor Telex gereserveerd net. De verreschrijvers zijn na 1920 in gebruik gekomen. In 1932 heeft de P.T.T. in NEDERLAND een dienst ingericht met het telefoonsysteem. Ook Engeland en België hadden toen de Telexdienst met de telefoondienst gecombineerd. Vele andere Europese landen kozen het telegraafsysteem. Telegraafgeleidingen kunnen goedkoper beschikbaar worden gesteld dan die van de telefoon. Nu in Nederland een automatisch telegraafstelsel in ontwikkeling is, zal men ook hier in de toekomst tot het telegraafsysteem overgaan.Ook internationale verbindingen zijn mogelijk. In 1952 was dit verkeer met de voornaamste Europese landen reeds tot stand gebracht. Sommige van deze landen houden per radioverbinding met Amerikaanse netten.
Er bestaan ook particuliere netten. Zo heeft het A.N.P. een eigen Telexnet waarmee persberichten eenzijdig naar redactiebureau’s van couranten worden doorgegeven. Ook de effectenkoersen worden van de beurs per Telex aan de banken doorgegeven.
In BELGIË werd in 1951 de Telexdienst met het Groot-Hertogdom Luxemburg en de V.S. (New York en Washington) tot stand gebracht. Om de steeds talrijker wordende nieuwe abonnenten aan te sluiten werden uitbreidingswerken uitgevoerd aan de schakelborden van Brussel en Antwerpen en werd de uitrusting van de internationale positie van Brussel versterkt. Het Telex-verkeer neemt meer en meer toe, zodat bijkomende verbindingen in dienst gesteld werden o.m. met Amsterdam, Hamburg, Londen, Luxemburg, Parijs, Stockholm.