te Berlijn en München werd als commanditaire vennootschap door Werner von Siemens opgericht in 1847. Aanvankelijk hield zij zich vnl. bezig met de vervaardiging van telegraaftoestellen, maar al spoedig werd ook de productie van andere electrotechnische artikelen ter hand genomen.
Mede door het in toepassing brengen van een aantal uitvindingen van Werner von Siemens en zijn broers Wilhelm en Karl slaagde de onderneming er in, een groot deel van de markt voor electrotechnische artikelen te veroveren. Toen de commanditaire vennootschap in 1897 in een naamloze vennootschap werd omgezet, bedroeg haar kapitaal reeds 35 millioen R.M. In 1903 werd de sterkstroomafdeling van de maatschappij ondergebracht in de Siemens Schuckert Werke A.G., welke onderneming gezamenlijk met de Elektrizitäts A.G. werd opgericht. De Siemens Schuckert Werke werden in 1939 volledig met Siemens und Halske gefusionneerd door overneming van alle nog in handen van de Elektrizitäts A.G. zijnde aandelen.Sindsdien is de Siemens Schuckert Werke A.G., gevestigd in Berlijn en Erlangen, een dochteronderneming van Siemens und Halske, welke zich geheel specialiseert op de vervaardiging van sterkstroomproducten als dynamo’s, electromotoren, transformatoren, kabels, apparaten e.d. Siemens und Halske zelf houdt zich vnl. bezig met de vervaardiging van zwakstroomapparaten, waartoe o.m. behoren telefoonnetten, telefoontoestellen, radiozend- en ontvangtoestellen, geluidsfilminstallaties, alarmsignalen, electrotechnische meetapparaten en medische apparaten.
De maatschappij heeft, behalve in de Siemens Schuckert Werke ook deelgenomen in een groot aantal electro-technische ondernemingen als de Siemens-Reiniger-Werke A.G. te Erlangen (electro-medische apparaten), de Siemens-Plania-Werke A.G. te Meitingen bij Augsburg (grafietfabricage), Siemens-Bau-union G.m.b.H. te Berlijn en München (voor boven- en ondergrondse montage) en de Deutsche Gramophon G.m.b.H. (gramofoonplaten). Het Siemens-Concern, dat bijna het gehele gebied der electrotechniek omvat, heeft als grootste maatschappij der Duitse electrotechnische industrie ca 100.000 personen in dienst. Het aandelenkapitaal van Siemens und Halske A.G., de moedermaatschappij, bedraagt 240 millioen D.M.; de grootste dochteronderneming, nl. Siemens Schuckert Werke A.G., heeft een aandelenkapitaal van 200 millioen D.M.
De maatschappij heeft in een groot aantal landen vertegenwoordigingen, die een zeer grote mate van zelfstandigheid genieten. Als zodanig treedt in Nederland de N.V. Nederlandse Siemens Maatschappij te ’s-Gravenhage op.
J. E. ANDRIESSEN